V Czechoslovak Group sa striedajú generácie, otec previedol firmu na syna

Zakladateľ priemyselnej a zbrojárskej skupiny Czechoslovak Group (CSG) Jaroslav Strnad odchádza z vedenia spoločnosti a zbavil sa aj vlastníckeho podielu, ktorý previedol na syna.

14.02.2018 08:50
debata (1)

Novým stopercentným majiteľom je tak od konca januára Michal Strnad (25), ktorý už od októbra 2015 zastával vo firme funkciu predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa. Píšu o tom české Hospodářské noviny.

„Krok, na ktorom sme sa s Michalom dohodli, teda prevod sto percent akcií holdingu na neho, je vyjadrením zásady, že kto podnikanie riadi, má zaň niesť plnú zodpovednosť, a to vrátane zodpovednosti vlastníckej,“ uviedol Jaroslav Strnad. Po zmenách zostáva už len v dozornej rade CSG a podľa svojich slov chce pokračovať vo vyhľadávaní nových investičných a obchodných príležitostí strategickej povahy.

Práve svojimi akvizíciami v posledných rokoch sa Strnad starší najviac preslávil, pripomína denník. Do skupiny každý rok pribudlo niekoľko firiem – naposledy dodávateľ softvéru pre riadenie letovej prevádzky CS Soft či pardubický výrobca radarov Eldis. Najviac firiem získal Strnad v roku 2016, keď spolu so slovenským podnikateľom Alexejom Beljajov získali napríklad Dubnický metalurgický kombinát alebo letecké opravovne v Ostrave-Mošnove. V roku 2013 získal spolu s Reném Materom spoločnosť Tatra, ktorú kúpili v dražbe, kam sa dostala kvôli dlhom. Stratová automobilka odvtedy postupne zvyšuje výrobu aj zisk.

Portfólio českých a slovenských firiem skupiny tak zahŕňa výrobu a predaj vojenských a špeciálnych vozidiel, terénnych nákladných automobilov, zbraní a zbraňových systémov, munície, strojárskych produktov pre automobilový, železničný a letecký priemysel či brzdových systémov pre koľajové vozidlá, rovnako ako cestné dopravné a logistické služby.

Strnad mladší podľa denníka vyhlásil, že pre fungovanie skupiny a riadiacich pracovníkov sa zmenou majetkových podielov nič nemení. „Vo vzťahu k členským podnikom skupiny platí zásada, že ich manažmenty majú vysokú autonómiu a zodpovedajú si za riadenie výroby i obchod,“ uviedol.

Holdingu, ktorý sa do januára 2016 volal Excalibur Group, sa darí už niekoľko rokov za sebou. Vlani podľa denníka vykázal opäť rekordné čísla. Pri tržbách 20 miliárd českých korún dosiahol prevádzkový zisku pred odpismi EBITDA približne dve milierdy korún, píšu Hospodářské noviny. Pri započítaní firiem, ktoré Strnad kontroluje mimo skupiny CSG, ako napríklad pardubický výrobca radarov Retia alebo strojársky podnik Kovosvit, by podľa denníka boli tržby okolo 25 miliárd korún.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Strnadovi #Czechoslovak Group