Britské firmy plánujú výraznejšie zvýšenie miezd

Britské firmy plánujú tento rok zvýšiť priemerné mzdy najviac od roku 2008. Dôvodom je nárast minimálnej mzdy. Ukázal to prieskumu centrálnej banky Bank of England (BoE), ktorý pravdepodobne vyvolá obavy jej predstaviteľov z inflačných tlakov.

14.02.2018 15:35
debata

BoE minulý týždeň uviedla, že svoje úrokové sadzby bude pravdepodobne musieť zvýšiť skôr, ako pôvodne odhadovala, aby udržala pod kontrolou infláciu, ktorá sa pohybuje nad jej 2-% cieľovou hranicou.

Rast miezd v Británii bol od finančnej krízy nevýrazný. Ale vzhľadom na fakt, že miera nezamestnanosti je najnižšia od roku 1975 a do krajiny prichádza menej migrantov z Európskej únie (EÚ) pred jej plánovaným odchodom z bloku v marci 2019, mzdy začínajú stúpať.

Prieskum odhalil, že britské firmy plánujú zvýšiť v tomto roku mzdy v priemere o 3,1 %, najviac od roku 2008. Na ilustráciu, vlani mzdy v Spojenom kráľovstve stúpli o 2,6 %. A aj to je viac, ako očakávali analytici, ktorí počítali s ich zvýšením v roku 2017 o 2,2 %.

Najväčší plánovaný nárast platov sa tento rok očakáva v sektore služieb, kde veľa zamestnancov pracuje za mzdu blízko minimálnej. Minimálna mzda v Spojenom kráľovstve pre ľudí nad 25 rokov sa má v apríli zvýšiť o 4,4 % na 7,83 libry (8,80 eura) na hodinu, zatiaľ čo platy niektorých mladších pracovníkov sa zvýšia o viac ako 5 %.

Zamestnanci s vyššími mzdami z toho pravdepodobne profitovať nebudú, pretože podniky sa snažia obmedziť zvýšenie miezd manažmentu na 1 – 2 %, aby udržali celkové mzdové náklady na uzde, uviedla BoE.

Firmy sú pod veľkým tlakom, pokiaľ ide o náklady ma mzdy. Môže za to vyšší povinný príspevok na dôchodok, vysoká inflácia, nedostatok zahraničných pracovníkov a ťažkosti pri nábore a udržaní zamestnancov.

Inflácia v Británii zostala v januári na decembrovej úrovni 3 %, čo je vysoko nad 2-% cieľom BoE. Dôvodom je pokles libry po referende o brexite v júni 2016. A hoci tento efekt už doznieva, BoE predpovedá, že inflácia sa bude znižovať len pomaly.

Na prieskume sa zúčastnilo 368 firiem, ktoré zamestnávajú 845 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Veľká Británia