Rozpočet získa stámilióny

Zrýchľovanie ekonomického rastu len v tomto roku prinesie do štátnej pokladnice navyše 150 miliónov eur. Domácu ekonomiku totiž v tomto roku zasiahne vyšší rast miezd aj vyššia spotreba domácností, ako počítal rezort financií v štátnom rozpočte na rok 2018. Keďže peniaze navyše prídu hlavne od pracujúcich ľudí, s príjmami vyššími o desiatky miliónov eur môže počítať Sociálna poisťovňa aj zdravotné poisťovne.

15.02.2018 15:00
muž, robotník, práca Foto:
Rastúci počet pracujúcich ľudí zvýši len v tomto roku príjmy štátneho rozpočtu o 150 miliónov eur.
debata (3)

„Za vyšším výberom stojí najmä pozitívna situácia na trhu práce a rastúca spotreba domácností,“ uvádza sa v najnovšej daňovej prognóze Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií. Jeho analytici počítajú so zachovaním pozitívneho trendu aj v nasledujúcich rokoch. Najviac dodatočných príjmov má štát získať v roku 2019, keď do štátnej pokladnice pritečie ďalších 297 miliónov eur a v roku 2020 dodatočný rast príjmov dosiahne 255 miliónov eur.

S rastom zamestnanosti stúpnu aj príjmy ľudí, ktorí ťažia zo situácie na trhu práce, keď sa o nich firmy musia viac biť. Platy stúpnu aj vďaka vyšším nočným či víkendovým príplatkom. Tie sa v zákonníku práce zmenia od mája.

Viac peňazí v peňaženkách ľudí zvýši v priebehu roka aj tržby slovenských obchodov. Vďaka tomu stúpnu príjmy štátu z výberu dane z pridanej hodnoty (DPH). Viac peňazí do štátnej pokladnice pritečie aj pre zrušenie odpočítateľnej odvodovej položky zamestnávateľov a táto odvodová výhoda ostala v tomto roku zachovaná len samotným zamestnancom. Napríklad človek s platom 513 eur v hrubom má čistú mzdu vo výške 425 eur.

V tomto prípade zamestnancovi aj naďalej ostáva zachovaná minuloročná odvodová úľava vo výške 4 eur. O peniaze však prišla firma, ktorej náklady práce stúpli z minuloročných 683 eur na 694 eur. V tomto prípade zvýšenie mzdových nákladov zamestnanca pripraví firmu každý mesiac o 11 eur. Celkovo zrušenie odvodovej úľavy prinesie v tomto roku do štátneho rozpočtu 22 miliónov eur, v roku 2019 až 85 miliónov eur a v roku 2020 už len 75 miliónov eur.

Naopak, výpadok v štátnom rozpočte spôsobí postupné zavádzanie od daní a odvodov postupne oslobodených 13. a 14. platov. Táto zmena legislatívy len v tomto roku pripraví štátny rozpočet o 37 miliónov eur a v roku 2019 sa suma zvýši na 82 miliónov eur. Ďalší výpadok vo výške 9 miliónov eur spôsobí oslobodenie dôchodcov od platenia odvodov v prípade, ak na dohodu v priebehu jedného mesiaca zarobia maximálne 200 eur.

Zároveň už v roku 2019 sa výpadok spôsobený odvodovým zvýhodnením penzistov zvýši na 19 miliónov eur. Ministerstvo financií tiež počíta s nižším výberom firemných daní. „Konečné údaje o výnose za rok 2016 korigujeme o 13 mil. eur nadol z titulu nižšieho zúčtovania dane s vplyvom na nasledujúce roky,“ uvádza sa v daňovej prognóze. V tomto roku sa tiež počíta so slabším výberom spotrebných daní a najviac majú výnosy klesnúť pri spotrebných daniach z minerálnych olejov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #rezort financií #ekonomický rast #slovenská ekonomika #rast miezd