Inflácia stúpla na 2,4 %, najviac za päť rokov

Rast spotrebiteľských cien akceleruje. V januári totiž inflácia dosiahla 2,4 %, čo oproti decembru znamenalo zrýchlenie medziročného rastu cien o 0,5 percentuálneho bodu.

15.02.2018 09:53
debata (2)

Januárový rasti cien bol pritom najvyšší za posledných päť rokov, keď rovnako o 2,4 % rástli ceny naposledy v januári 2013. Medzimesačne v januári ceny stúpli oproti decembru o 0,8 %, kým v decembri oproti novembru sa nezmenili.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), v medziročnom porovnaní vzrástli v januári najmä ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 6,8 %. Oproti vlaňajšiemu januáru však zdražela aj doprava o 2,8 %, reštaurácie a hotely o 2,7 %, rozličné tovary a služby o 2,1 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,8 %, rekreácia a kultúra o 1,5 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 1,3 %, vzdelávanie o 1,1 %, odevy a obuv o 0,6 % a nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti a zdravotníctvo zhodne o 0,1 %. Nezmenili sa ceny za pošty a spoje.

Medzimesačne v januári oproti decembru zdraželi predovšetkým potraviny a nealkoholické nápoje o 2,2 % a doprava o 2,1 %. Vyššie však boli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku a reštaurácií a hotelov zhodne o 0,8 %, bývania, vody, elektriny, plynu a ostatných palív o 0,7 %, zdravotníctva o 0,5 %, rekreácie a kultúry o 0,3 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domácnosti 0,2 % a vzdelávania a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,1 %. Klesli ceny odevov a obuvi o 2,3 % a bez zmeny zostali ceny za pošty a spoje.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v januári dosiahla 2,7 %, rovnako ako v decembri. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v januári 1,6 %. V decembri bola taktiež na úrovni 1,6 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v januári vo výške 0,8 % a čistá inflácia bola na úrovni 0,5 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia