Vláda bude tlačiť na zvyšovanie platov aj cez minimálnu mzdu

Slovenská vláda plánuje pokračovať vo zvyšovaní minimálnej mzdy, aby podporila rast platov v krajine. Zároveň vzhľadom na nedostatok pracovníkov v niektorých profesiách zvažuje posilnenie kompetencií štátu na úkor samosprávnych krajov v oblasti stredného odborného školstva. Slovenskú premiér Robert Fico to povedal vo štvrtok na konferencii o vývoji trhu práce.

15.02.2018 11:45
debata (47)

Mzdy na Slovensku zaostávajú za platmi vo vyspelých krajinách západnej Európy a sú tiež nižšie ako v susednej Českej republike. V minulom treťom štvrťroku priemerná mzda na Slovensku dosiahla 935 eur (23 700 českých korún), v Českej republike stúpla na 29 050 českých ko­rún.

„Musíme sa rýchlejšie približovať k priemernej úrovni v Európskej únii. Ak chce niekto postaviť ekonomický úspech krajiny na nízkych mzdách, tak vytvára priestor pre chudobu. Musíme tlačiť na mzdy,“ uviedol Fico.

Minimálna mzda by podľa Fica mohla v budúcom roku stúpnuť až na 520 eur z terajších 480 eur. Minimálnu mzdu síce poberá len zlomok zamestnancov, jej zvyšovanie má všeobecne prispieť k rastu platov.

Predseda vlády oprášil myšlienku centralizácie riadenia stredného odborného školstva, ktoré v súčasnosti majú na starosti samosprávne kraje, v ktorých Ficova strana Smer-sociálna demokracia prišla po minuloročných krajských voľbách o väčšinu županov. Podľa Fica na trh práce ročne prichádza okolo 30 000 absolventov stredných škôl, z ktorých až 63 percent sa nezamestná v odbore, v ktorom študovali. U absolventov vysokých škôl tento podiel dosahuje 57 percent.

„Ročne stáť vynakladá na 250 miliónov eur na neuplatniteľné štúdium mladých ľudí,“ povedal Fico. Firmy na Slovensku sa dlhodobo sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, voľné sú najmä rôzne robotnícke pozície v strojárenskom a tiež automobilovom priemysle, ktorý je hlavným ťahúňom ekonomiky krajiny. Ročne bude podľa odhadov na päťmiliónovom Slovenskom chýbať až 3500 pracovníkov na pozície mechanikov, nástrojárov a podobné profesie.

Slovenský parlament po poklese nezamestnanosti na historické minimá pod hranicu šesť percent schválil minulý týždeň návrh na zjednodušenie zamestnávania cudzincov v nedostatkových profesiách v regiónoch s nízkou nezamestnanosťou. Zároveň stanovila limit na podiel zamestnancov zo zahraničia mimo EÚ v slovenských firmách.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda #plat #minimálna mzda #Slovensko