Duslo spustilo skúšobnú prevádzku najväčšej investície v novodobej histórii

Chemický závod Duslo, a.s. v Šali začal po viac ako dvoch rokoch výstavby skúšobnú prevádzku novej výrobne Čpavok 4. Ide o najdôležitejšiu investíciu v novodobej histórii Dusla, ktorá dosiahla 310 miliónov eur.

15.02.2018 11:54
debata

Nová výrobňa čpavku nahradí prevádzku Čpavok 3, ktorú spustili v roku 1973. Duslo prostredníctvom svojej internetovej stránky informuje obyvateľov Šale a okolitých obcí, že plameň, ktorý v týchto dňoch vidno na vrchole poľného horáka, je prirodzenou súčasťou nábehu novej prevádzky a nepredstavuje riziko alebo nebezpečenstvo pre okolie. Skúšobná prevádzka odštartovala v sobotu 10. februára 2018.

„Poľný horák je súčasťou technológie a slúži na spálenie horľavých plynov počas nábehu. Veľkosť plameňa a jeho farba sa mení v závislosti od aktuálnej fázy nábehu. Po ukončení nábehu a ustálení technológie plameň na poľnom horáku horieť nebude,“ informuje chemička. Obyvateľov zároveň ubezpečuje, že z tohto procesu neunikajú žiadne škodlivé látky do ovzdušia a prevádzka je pod trvalým dohľadom.

Výrobná kapacita novej prevádzky 4 bude 1 600 ton čpavku denne. Spĺňať bude najprísnejšie požiadavky európskej legislatívy. Vďaka tomu sa zvýši spoľahlivosť a bezpečnosť pri prevádzkovaní a manipulácii s vyrobeným čpavkom, zníži sa energetická náročnosť výroby a zlepší sa vplyv na životné prostredie znížením emisií a produkcie odpadových vôd.

Chemický závod Duslo v Šali patrí do českej skupiny Agrofert. Čpavok vyrába od roku 1964. Ten je základnou surovinou na výrobu priemyselných hnojív, ktoré spolu s gumárenskými chemikáliami a ďalšími produktmi patria do výrobného portfólia firmy. Štát poskytol spoločnosti na výstavbu novej výrobne daňové úľavy vo výške 58 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Duslo Šaľa #Agrofert