Poľsko sa chystá masívne investovať do svojich prístavov

Poľská vláda chce do roku 2030 investovať na pobreží Baltského mora 25 miliárd zlotých (6 miliárd eur). Investície budú smerovať hlavne do prístavov Gdansk, Gdynia a Štetín-Świnoujście, uviedol námestník ministra pre námorné hospodárstvo Jerzy Materna.

17.02.2018 10:26
debata (6)

„Rozsiahle investície sú potrebné, aby sme lepšie využili veľký potenciál poľských prístavov, najmä prístavu Gdansk,“ povedal podľa agentúry PAP Materna. Zdôraznil, že štátny rozpočet získava ročne z troch poľských prístavov vďaka clám a daniam z prekladaného tovaru 40 miliárd PLN (9,6 miliardy eur).

V gdanskom prístave, ktorý podľa odhadov vlani priniesol štátnemu rozpočtu 20 miliárd zlotých, chce v tomto roku vláda investovať 170 miliónov PLN. Projekt bude z veľkej časti spolufinancovať Európska únia.

V najbližších 13 rokoch má prístav v Gdansku získať na rozšírenie a modernizáciu infraštruktúry 8,6 miliardy zlotých. Investície do rozšírenia prístavu v Gdyni budú 4,5 miliardy PLN, do prístavu Štetín-Świnoujście potom 9,5 miliardy PLN.

Podľa Maternu je tiež naplánovaná investícia do obnovy vnútrozemských vodných ciest pre plavbu, napríklad na Odre a Visle. Tam by náklady mali byť okolo 70 miliárd zlotých.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prístav