Agentúra Fitch zlepšila rating Grécka o jeden stupeň

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka o jeden stupeň na úroveň B. Poukázala na pokračujúci rast gréckej ekonomiky, zlepšujúci sa stav verejných financií a znížené politické riziká.

17.02.2018 23:58
debata (1)

Ratingový výhľad je pozitívny, čo signalizuje, že Fitch by v dohľadnom čase mohla prikročiť k ďalšiemu zlepšeniu úverového hodnotenia. Grécky rating zatiaľ stále zostáva v špekulatívnej kategórii.

Fitch predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) Grécka sa v tomto roku zvýši o 2,1 percenta. V budúcom roku očakáva zrýchlenie hospodárskeho rastu na 2,6 percenta.

Silne zadlžené Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať medzinárodných veriteľov o úverovú pomoc. V súčasnosti krajina prechádza už tretím záchranným programom, v rámci ktorého by počas troch rokov mala dostať až 86 miliárd eur.

Vlani v júli sa Grécko po trojročnej prestávke vrátilo na dlhopisové trhy, aby otestovalo trhové podmienky pred vypršaním záchranného programu v polovici tohto roka.

Fitch predpokladá, že zavŕšenie záchranného programu nebude sprevádzať vznik politickej či ekonomickej nestability. Očakáva tiež, že eurozóna tento rok podnikne ďalšie kroky na zmiernenie dlhovej záťaže Grécka.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rating #Fitch