Šéfke MMF neprekáža Európsky menový fond

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová nemá žiadne námietky voči plánom na premenu Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) na Európsky menový fond, teda akúsi európsku verziu MMF. Lagardeová to povedala v rozhovore so švajčiarskym denníkom Tages-Anzeiger.

18.02.2018 10:22
debata (6)

ESM začal fungovať v októbri 2012 a stal sa dôležitým nástrojom na riešenie dlhových kríz v niektorých krajinách eurozóny na čele s Gréckom. Európska komisia navrhuje jeho premenu v Európsky menový fond podliehajúce kontrole Európskeho parlamentu a zakotvený v zákonoch Európskej únie. Tento plán podporujú Nemecko a Francúzsko, píše agentúra Reuters.

„Kríza, ktorou eurozóna prešla, ukazuje, že je potrebný systém krízového riadenia, ktorý by bol nezávislý, mal schopnosť rýchlo reagovať a fungoval by podľa striktných pravidiel. Ako sa bude takýto mechanizmus volať, je druhoradé. Ak sa má nazývať Európsky menový fond, tak prosím,“ uviedla Lagardeová.

Odmietla tiež námietky, že si Európa prisvojuje rolu MMF. „Neslúžime určitému regiónu, ale 189 krajinám. To zahŕňa aj krajiny eurozóny. Ak sa spoločne rozhodnú zapojiť ďalšie krízové ​​mechanizmy ako ESM, je to v poriadku,“ vyhlásila.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Christine Lagardeová #euroval