Problémy v USA pre emisie môže mať aj Daimler

Americké úrady zistili, že vozidlá Daimleru boli vybavené softvérom, ktorý im mohol pomôcť úspešne absolvovať emisné testy. Daimler si myslí, že súčasné vyšetrovanie môže viesť k vysokým pokutám a rozsiahlym zvolávacím akciám.

18.02.2018 12:30
debata (4)

Nemecký týždenník Bild am Sonntag na základe niektorých dokumentov píše, že americkí vyšetrovatelia odhalili viaceré softvérové funkcie, ktoré Daimleru pomohli pri testoch. Napríklad jedna z funkcií vypla čistenie emisií po 26 kilometroch, ďalšia zas na základe rýchlosti alebo spôsobu zrýchľovania umožnila odhaliť testovací režim. Týždenník spomína aj emaily technikov Daimleru, ktorí pochybovali o legálnosti týchto funkcií.

Hovorca Daimleru sa odmietol vyjadriť k obsahu dokumentov s odôvodnením, že koncern naplno spolupracuje s americkými úradmi a dohodol sa s nimi na zachovaní dôvernosti. „Úrady vedia o dokumentoch a nepodali žiadnu sťažnosť,“ povedal hovorca. „Dokumenty, ktoré má Bild k dispozícii, boli zjavne zverejnené selektívne, aby poškodili Daimler a jeho 290 000 zames­tnancov.“

Úrady po celom svete zamerali svoju pozornosť na dieselové vozidlá po tom, že Volkswagen v roku 2015 pripustil používanie nelegálneho softvéru v 580 000 autách v USA. Tento softvér mu umožnil úspešne prejsť emisnými testami, hoci v skutočnosti dosahovali emisie až 40-násobok povolených hodnôt.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Daimler