Lotyšským bankovým sektorom otriasa medzinárodný škandál

Lotyšský bankový sektor sa dostal do vážnych problémov. Tretia najväčšia lotyšská banka ABLV bola obvinená, že systematicky umožňovala klientom prať špinavé peniaze a napriek sankciám obchodovať so Severnou Kóreou.

19.02.2018 09:30 , aktualizované: 20.02.2018 09:48
debata (2)

Európska centrálna banka (ECB) preto včera zastavila všetky platby pre ABLV Bank. „S platnosťou od 19. februára sa dočasne, až do ďalšieho oznámenia, zastavujú všetky platby ABLV Bank,“ uviedla ECB. Opatrenie sa týka vykonávania platobných príkazov a debetných transakcií na účtoch zákazníkov v akejkoľvek mene. ECB informovala, že toto rozhodnutie bolo nevyhnutné, aby ABLV Bank získala čas a mohla podniknúť kroky na stabilizáciu situácie.

Pre problémy v bankovom sektore sa včera večer zišla na mimoriadnom zasadnutí lotyšská vláda. Okrem problémov ABLV mala rokovať aj o guvernérovi centrálnej banky Ilmársovi Rimševičsovi, ktorého zadržala lotyšská protikorupčná polícia. Predseda vlády Máris Kučinskis ho vyzval, aby odstúpil.

Pranie špinavých peňazí je celosvetový problém. Podľa odhadu Kancelárie pre drogy a kriminalitu Organizácie Spojených národov globálne predstavuje „trh“ so špinavými peniazmi 2 až 5 percent svetového hrubého domáceho produktu, čo je približne 800 miliárd až 2 bilióny dolárov ročne.

Minulý týždeň americké ministerstvo financií obvinilo lotyšskú banku, že umožňuje svojim klientom uskutočňovať obchody so Severnou Kóreou. To je v rozpore so sankciami, ktoré OSN uvalila na Severnú Kóreu za jej jadrový program. Ministerstvo zároveň banku obvinilo aj z prania špinavých peňazí. ABLV uviedla, že požiadala lotyšskú centrálnu banku, aby jej pomohla so stabilizáciou finančnej situácie. Centrálnu banku požiadala o úver v objeme 480 miliónov eur.

Centrálna banka však odkázala, že ABLV poskytne len 97,5 milióna eur. Ostáva ešte vypracovať podrobnosti príslušnej dohody. Banka ABLV zdôraznila, že nepotrebuje záchranu, má dostatok záruk a len dočasne nemá dostatok likvidity. O pôžičku pôvodne žiadala pre „technické problémy“.

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo presne stojí za problémami banky. Ešte v priebehu minulého týždňa pritom ABVL informovala, že obvinenia Washingtonu z obchodovania so Severnou Kóreou v rozpore so sankciami OSN, ktoré boli na krajinu uvalené v súvislosti s programom jadrových zbraní, a nelegálnych aktivít v Azerbajdžane, Rusku a na Ukrajine vychádzajú z nepodložených a zavádzajúcich informácií. ABLV je treťou najväčšou bankou v Lotyšsku a podlieha tak dohľadu ECB.

Kauza guvernéra lotyšskej centrálnej banky by však s praním špinavých peňazí nemala súvisieť. Šéf protikorupčne polície Jekabs Straume uviedol, že Rimševičs je obvinený z pýtania úplatku v sume 100-tisíc eur a že ostáva vo väzbe. Polícia zároveň prehľadala jeho kanceláriu a aj jednu z jeho súkromných nehnuteľností. Lotyšský premiér Kučinskis k tomu len uviedol, že „stabilita finančného systému krajiny nie je ohrozená.“ Rimševičs bol guvernérom centrálnej banky od roku 2001 a od roku 2014 je aj členom správnej rady ECB. Roku 2014 sa totiž v krajine prestalo platiť latmi a Lotyšsko prijalo euro.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #banky #USA #Lotyšsko