Ak Británia zostane v colnej únii, nemôže mať obchodnú dohodu s Austráliou

Británia nebude môcť rokovať o bilaterálnej obchodnej dohode s Austráliou, ak sa Londýn rozhodne zostať v európskej colnej únii po brexite. Uviedla to v pondelok austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová počas návštevy v Londýne.

19.02.2018 14:50
debata

Dodala, že Austrália je ochotná rokovať s Britániou o voľnom obchode. Domnieva sa však, že vzájomná dohoda by bola vylúčená, ak by bolo Spojené kráľovstvo po brexite súčasťou európskej colnej únie.

To je voda na mlyn stúpencov tvrdého brexitu v britskej vládnej Konzervatívnej strane, ktorí tvrdia, že krajina môže po odchode z bloku dosiahnuť lepšie dohody ako v rámci neho.

Európska únia (EÚ) medzitým vyzýva kabinet v Londýne, aby predstavil svoju víziu o budúcich vzťahoch s blokom. Hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej v pondelok v tejto súvislosti vyhlásil, že vláda už na nej pracuje. Reagoval tak aj na kritiku, že ministri sú stále rozdelení ohľadne vzťahov s EÚ po brexite.

Pripomenul, že séria minulotýždňových prejavov a samozrejme avizovaných vystúpení britských politikov, vrátane premiérky Mayovej, ukázala, že už majú predstavu o tom, čo od budúceho partnerstva s EÚ očakávajú. Dodal, že Británia chce mať do októbra základnú obchodnú dohodu s blokom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Austrália #Brexit