Belgičania sa pripoja na nemecké veterníky, elektrina pôjde podzemným vedením

Medzi Belgickom a Nemeckom sa začal realizovať dôležitý cezhraničný projekt, ktorý posilní energetickú bezpečnosť Belgicka. Uviedla v pondelok televízna stanica RTBF.

20.02.2018 08:56
debata

Projekt s názvom Alegro v hodnote 500 miliónov eur, ktorý je v súlade s koncepciou Energetickej únie, a ktorý by mal byť dokončený do konca roku 2020, má podobu podzemného vysokonapäťového elektrického prepojenia medzi oboma krajinami. Za realizáciu projektu je zodpovedná spoločnosťou Elia Group, ktorá riadi elektrickú sieť v Belgicku.

Ukladanie širokých káblov, ktoré zaistia prenos 1000 megawattov elektrickej energie, začalo v lokalite Raeren, na nemeckej hranici. Tieto káble budú pripojené k nemeckej elektrickej sieti, čo Belgičanom umožní kupovať a predávať lacnejšiu elektrickú energiu z Nemecka už za dva roky.

RTBF pripomenula, že Nemecko dnes vďaka svojim uhoľným elektrárňam a veterným turbínam vyrába viac elektrickej energie než potrebuje. Podzemné prepojenie s Belgickom, ktoré sa vyhne urbánnym zónam, zaistí Belgičanom dostatok energie v budúcnosti a oddiali obavy z výpadku elektriny, ktoré sú spájané s postupným odstavovaním niektorých jadrových elektrární. Prísun 1000 megawattov znamená silu jednej jadrovej elektrárne.

Celkovo bude v rámci projektu Alegro uložených viac ako 90 kilometrov káblov, ktoré prepoja Nemecko a Belgicko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #elektrina #energetika #Belgicko