Ľudovít Ódor je viceguvernérom NBS, vymenoval ho prezident

Novým viceguvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) sa stal Ľudovít Ódor, ktorého do tejto funkcie v utorok vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Stalo sa tak po tom, ako parlament schválil návrh Ministerstva financií SR na jeho vymenovanie.

20.02.2018 13:56
debata

Novým viceguvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) sa stal Ľudovít Ódor, ktorého do tejto funkcie v utorok vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Stalo sa tak po tom, ako parlament schválil návrh Ministerstva financií SR na jeho vymenovanie.

Podľa rezortu financií spĺňa Ódor všetky kritériá a podmienky na úspešný výkon funkcie viceguvernéra NBS.

Ódor je ekonóm, v minulosti riadil Inštitút finančnej politiky (IFP), bol členom Bankovej rady NBS aj Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Hlavnou prioritou nového viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovíta Ódora je zachovať status centrálnej banky ako rešpektovanej inštitúcie a zabezpečiť, aby bola viditeľná v najvážnejších ekonomických debatách. Vyhlásil to v utorok po tom, ako ho do funkcie vymenoval prezident SR Andrej Kiska.

Ódor zatiaľ nevidí oblasti v činnosti banky, kde by bolo treba prijímať rýchle opatrenia. Podľa neho je potrebné zanalyzovať, do akej miery sa dá ešte fungovanie banky zefektívniť. „Skôr si myslím, že je treba rozmyslieť nejakú dlhodobejšiu stratégiu a potom, časom, implementovať možno nejaké zmeny. Ak teda budú z môjho pohľadu potrebné, tak sa budem snažiť hľadať nejaký súhlas mojich kolegov v Bankovej rade.“

„Mojou hlavnou prioritou je, aby NBS bola aj naďalej rešpektovanou inštitúciou na Slovensku a naozaj bola viditeľnou v tých najvážnejších ekonomických debatách,“ priblížil svoju víziu nový viceguvernér. Hlavné priority však bude prispôsobovať tomu, aké portfólio bude spravovať.

„Z oblastí, ktoré považujem za svoje obľúbené, sú to predovšetkým makroekonomické a menovopolitické analýzy, výskum a takisto, rád by som priložil ruku k dielu v oblasti investičnej stratégie alebo makroobozretných regulačných politík národnej banky,“ spresnil Ódor.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #Ľudovít Ódor