Euro môže do roka stúpnuť na 1,30 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny by sa v priebehu najbližších 12 mesiacov mohol dostať na 1,30 USD/EUR. Ekonomika eurozóny totiž pokračuje v raste a politické riziká sa znižujú, uviedli pre CNBC analytici.

23.02.2018 16:23
debata (7)

Trhy počítajú s postupným obmedzovaním programu kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky (ECB), keďže inflačné očakávania v eurozóne rastú. Zápisnica z januárového zasadnutia Rady guvernérov ECB, ktorá bola zverejnená vo štvrtok (22. 2.), opäť signalizovala zrýchlenie tempa rastu spotrebiteľských cien. To podporilo názory, že ekonomika eurozóny už nepotrebuje výrazné monetárne stimuly.

„Ako sa kvantitatívne uvoľňovanie približuje ku koncu, trhy sa viac sústredia na zvyšovanie sadzieb,“ odpovedal hlavný ekonóm UBS pre eurozónu Ricardo Garcia na otázku, prečo sa v najbližších mesiacoch očakáva posilňovanie eura.

„Myslíme si, že postupný nárast kurzu na 1,30 USD/EUR v priebehu 12 mesiacov dokáže ekonomika eurozóny zvládnuť, predovšetkým vzhľadom na silnú globálnu ekonomiku,“ dodal Garcia.

Spoločná európska mena, ktorej kurz sa v rámci dozvukov januárového zasadnutia Rady guvernérov ECB dostal na 3-ročné maximum, odštartovala tento rok posilnením voči ostatným menám, vrátane amerického dolára. Silné euro sa však môže stať problémom pre ECB, ktorej hlavným cieľom je cenová stabilita. Zhodnotenie meny totiž môže spomaliť infláciu a ohroziť dosiahnutie inflačného cieľa ECB, čo by zrejme malo za dôsledok zmeny v nastavení menovej politiky.

Niektorí experti však tvrdia, že vzhľadom na vysokú expanziu ekonomiky – ECB prognózuje v roku 2018 zvýšenie HDP o 2,3 % – spotrebitelia dokážu zvládnuť posilnenie meny a ECB nebude nútená opäť stimulovať ekonomiku.

Šéf forexovej stratégie Bank of Montreal Stephen Gallo, ktorý takisto počíta s nárastom kurzu eura v priebehu 12 mesiacov na 1,30 USD/EUR, povedal pre CNBC, že voľby v Taliansku predstavujú potenciálne krátkodobé riziko, ktoré môže oslabiť spoločnú menu. To však po voľbách zmizne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár