Mosty na cestách I. triedy zmodernizujú z eurofondov

Mosty na cestách prvej triedy na celom Slovensku čaká v tomto a v budúcom roku rozsiahla modernizácia. Financovaná bude z peňazí Európskej únie z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII).

26.02.2018 14:08
debata

Podľa ministerstva dopravy a výstavby sa aktuálne začína s rekonštrukciou deviatich mostov na východnom Slovensku. „Cestám prvej triedy venujeme mimoriadnu pozornosť. Prakticky v každom kraji dochádza k zásadným zlepšeniam,“ konštatoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Pomocou fondov Európskej únie sa podľa jeho slov v posledných dvoch rokoch zmodernizovalo viac ako 80 kilometrov ciest prvej triedy, ďalšie desiatky sú vo výstavbe alebo sa pripravujú. „Medzi nimi sú aj projekty modernizácie mostov, z ktorých mnoho je v takmer havarijnom stave,“ dodal Érsek.

Nevyhovujúce mosty v Košickom a Prešovskom kraji si podľa ministerstva už od Slovenskej správy ciest prevzali stavbári. „Lehota výstavby je v zmluve definovaná na sedem mesiacov, čiže modernizácie budú dokončené v tomto roku,“ avizovala hovorkyňa rezortu Karolína Ducká. Celková zmluvná cena je viac ako 2,7 milióna eur.

Okrem deviatich mostov v Košickom a Prešovskom kraji bude z európskych peňazí spolufinancovaná aj modernizácia štyroch úsekov na cestách prvej triedy v Prešovskom kraji. Zároveň v samotnom Prešove prebieha, respektíve sa podľa podľa Duckej začne rekonštrukcia troch križovatiek.

Na území Košického kraja sa súčasne pripravuje modernizácia cesty prvej triedy v úseku Veľaty – Slovenské Nové Mesto a rekonštrukcia križovatky Malá Tŕňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #cesty I. triedy