Na dopravné stavby potrebujú Česi 3,3 miliardy eur ročne

Český Štátny fond dopravy bude od tohto roka v ďalších rokoch potrebovať na údržbu a rozvoj dopravnej infraštruktúry minimálne 86 miliárd korún ročne (približne 3,3 miliardy eur).

27.02.2018 09:33
debata (2)

To zodpovedá zhruba 1,8 až dvom percentám HDP. Uvádza to aktualizovaných Dopravných sektorových stratégiách, ktoré v utorok schválila vláda. Informoval o tom tlačový odbor kabinetu.

Dopravné sektorové stratégie definujú zásady pre efektívne a kvalitné zabezpečenie prevádzkovania existujúcej dopravnej infraštruktúry a obsahujú princípy pre určenie priorít pripravovaných rozvojových projektov pri konkrétnej výške finančného rámca.

Dokumenty predstavujú základnú rezortnú koncepciu ministerstva dopravy, formulujú priority a ciele v oblasti rozvoja dopravy a dopravnej infraštruktúry v strednodobom horizonte roku 2020 a rámcovo aj v dlhodobom horizonte až do roku 2050. V tej dobe by mali byť dokončené všetky úseky transeurópskej siete TEN-T. O 20 rokov skôr má byť hotová hlavná cestná, železničná a vodná sieť.

Podľa stratégie sa aj naďalej nedarí eliminovať všetky riziká v projektovej a majetkovoprávnej príprave zásadných investičných akcií, čo následne vedie k odďaľovaniu dátumu začatku ich realizácie. Pozitívny posun v investorskej príprave je viditeľný až v posledných dvoch rokoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Česko