Bratislava a okolie je šiestym najbohatším regiónom únie

Bratislavský kraj bol v roku 2016 šiestym najbohatším regiónom v Európskej únii, za ním skončila Praha. Uviedol to v stredu európsky štatistický úrad Eurostat. Najbohatší bol podľa Eurostatu Londýn, kde hrubý domáci produkt (HDP) v prepočte na hlavu predstavoval 611 percent celoeurópskeho priemeru.

28.02.2018 12:17
debata (16)

Bratislava mala v roku 2016 hrubý domáci produkt v prepočte na hlavu vo výške 184 percent únijného priemeru. Praha v rebríčku Eurostatu postupuje nahor, napríklad v roku 2013 bola deviatym najbohatším regiónom. V roku 2016 jej HDP v prepočte na hlavu predstavovalo 182 percent únijného priemeru.

Na prvých miestach sa po Londýne umiestnil Luxemburg (257 percent), juhovýchodné Írsko (217 percent), Brusel a Hamburg (oba s HDP v prepočte na obyvateľa na úrovni 200 percent únijného priemeru).

Výkon ekonomiky jednotlivých regiónov v členských štátoch EÚ v strednej a východnej Európe môže mať vplyv na množstvo peňazí, ktoré štáty po roku 2020 získajú z únijných fondov. Menšie množstvo financií v únijným rozpočtu totiž môže znamenať aj zmeny v podmienkach pre zisk prostriedkov určených na rozvoj predovšetkým chudobnejších regiónov Európskej únie.

Úplne najchudobnejším regiónom v EÚ bolo v roku 2016 Severozápadné Bulharsko, ktorého ekonomika pracovala v prepočte na hlavu len na 29 percent priemeru bloku. Druhý bol francúzsky Mayotte, čo je Parížom spravovaný ostrov v Indickom oceáne. Nasledovali ďalšie dva bulharské kraja a severovýchodnej oblasť Rumunska.

V Európskej únii bolo podľa Eurostatu v roku 2016 celkovo 19 regiónov, kde HDP na hlavu presahovalo priemer EÚ o polovicu alebo viac. Päť v Nemecku, tri v Británii, dvaja v Rakúsku a po jednom v Belgicku, Luxembursku, ČR, Dánsku, Írsku, Francúzsku, v Holandsku, na Slovensku a vo Švédsku.

Z celkom 21 regiónov, ktoré boli naopak o polovicu alebo viac pod priemerom únie, bolo po piatich v Bulharsku a v Poľsku, štyri v Maďarsku, po troch v Rumunsku a Grécku a jeden – práve onen zámorský – vo Francúzsku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Európska únia #Slovensko