Toyota bude vyrábať Auris v Británii, colnú úniu považuje za nutnú

Budúcu generáciu automobilov Auris bude japonská automobilka Toyota vyrábať v Británii, v závodu v Burnastone, kde nahradí súčasnú výrobu. Spoločnosť to oznámila v stredu s tým, že hlavným dodávateľom motorov bude jej závod v Deesideu.

28.02.2018 17:13
debata (2)

Vlani v marci prisľúbila investovať do modernizácie burnastonského závodu 240 miliónov libier.

V Burnastone Toyota vlani vyrobila 144 000 automo­bilov, o 20 percent menej ako v roku 2016, a jej montážne linky tam sú podľa agentúry Reuters na konci svojej životnosti. Automobilka v tomto závode zamestnáva 2500 osôb, v Deeside ich má 590.

„Vzhľadom k tomu, že okolo 85 percent automobilov, ktoré vyrábame v Británii, sa vyváža, je voľný a hladký obchod medzi Britániou a ostatnou Európou pre našu budúcnosť nevyhnutný,“ vyhlásil šéf Toyoty pre európsky trh Johan van Zyl.

Automobilky sa totiž obávajú, že bez dohody o odchode Británie z Európskej únie by ich činnosť v Británii negatívne poznačili clá a obchodné bariéry.

Už v novembri 2016 ale oznámila japonská spoločnosť Nissan, že chce v Británii vyrábať autá Qashqai a X-Trail. Nemecká automobilka BMW tam zase plánuje montovať elektromobily Mini.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #automobilky #Brexit