Trump chystá clo na oceľ a hliník, EÚ urobí protiopatrenia

Americký prezident Donald Trump plánuje na budúci týždeň podpísať zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka. Uviedol to vo štvrtok v Bielom dome na stretnutí so zástupcami firiem z dotknutých sektorov.

02.03.2018 08:46
debata (6)

„K podpisu dôjde v priebehu budúceho týždňa,“ povedal Trump. Zároveň zástupcov firiem ubezpečil, že americkí producenti ocele a hliníka budú po dlhom čase chránení.

Trump uviedol, že na dovoz ocele by malo platiť clo vo výške 25 % a na dovoz hliníka 10 %. Ako dodal, clá by mali zostať v platnosti „dlhé obdobie“. Zatiaľ však nie je jasné, či sa dotknú úplne všetkých, alebo niektorí z obchodných partnerov Spojených štátov budú spod ciel vyňatí.

Očakáva sa, že najnovšie informácie vyvolajú ostrú reakciu najmä zo strany Číny, ktorú clá podľa všetkého neobídu. Niektorí analytici dali najavo obavy, že Spojené štáty takto zvyšujú riziko nových obchodných vojen.

EÚ: Clá nemajú opodstatnenie

Európska komisia vo štvrtok večer oznámila, že berie na vedomie vyhlásenie prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa o zavedení ciel na dovoz ocele a hliníka z EÚ. Tento zámer však podľa stanoviska exekutívy EÚ nemá žiadne opodstatnenie.

Predseda EK Jean-Claude Juncker v oficiálnej reakcii na zámer prezidenta USA upozornil, že odsudzuje tento krok, ktorý vníma ako očividný zásah s cieľom ochraňovať domáci americký priemysel a ktorý nie je založený na odôvodnení chrániť národnú bezpečnosť.

„Protekcionizmus nemôže byť odpoveďou na náš spoločný problém v oceliarskom sektore. Namiesto hľadania riešenia tento krok môže ešte viac zhoršiť celú situáciu. EÚ bola po desaťročia blízkym bezpečnostným spojencom USA. Nebudeme nečinne sedieť ak náš priemysel bude zasiahnutý nespravodlivými opatreniami a pracovné miesta Európanov sa ocitnú v ohrození,“ odkázal do Washingtonu. Upozornil, že EÚ zareaguje dôrazne a primerane na obranu svojich záujmov. Eurokomisia podľa jeho slov už v najbližších dňoch predloží návrh na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorý bude obsahovať vyvažujúce protiopatrenia proti plánom USA.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová zdôraznila, že protekcionistické opatrenia USA budú mať negatívny dopad na transatlantické vzťahy a na svetové trhy. „Povedie to k zvyšovaniu cien a zúženiu možností výberu pre amerických spotrebiteľov ocele a hliníka, vrátane priemyslu, ktorý tieto komodity dováža,“ vysvetlila.

Zdôraznila, že hlavnou príčinou problémov v oceliarskom a hliníkarskom priemysle je globálna nadmerná kapacita, čo treba riešiť s krajinami, ktoré to zapríčinili. Dodala, že Únia sa pokúsi o konzultácie s USA o urovnaní tohto sporu a zároveň bude monitorovať vývoj na trhu a v prípade potreby navrhne ochranné protiopatrenia, s cieľom zachovať stabilitu na trhoch EÚ, ktoré budú v súlade s pravidlami WTO.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo