Ako zelený je elektromobil? Ako elektráreň, z ktorej sa nabíja

Najväčším argumentom pre predaj automobilov na elektrický pohon je tradične ten, že sú bezemisné. Ukazuje sa ale, že to nie je tak úplne pravda, píše agentúra Bloomberg.

02.03.2018 15:16
debata (35)

Dať „benzíňák“ na protiúčet za elektromobil je do značnej miery ako presunúť výfukové emisie na elektráreň. Elektromobily jazdia na elektrinu a táto elektrina pochádza z mixu fosílnych palív, jadrovej energie a v menšej miere z obnoviteľnej energie. Ak teda nejde o krajinu, ako je Nórsko.

Takže miera ekologickosti elektromobili závisí na tom, kde sa nabíja. Najbližšie pojmu zelenej energie je zrejme Nórsko, kde prakticky celú spotrebu elektriny pokrývajú vodné elektrárne.

Väčšina najväčších trhov elektromobilov na svete je ale z veľkej časti závislá na fosílnych palivách. U Číny, zďaleka najväčším trhu áut na elektrický pohon, je to uhlie, u Ameriky zase zemný plyn. Z bezemisných jadrových elektrární potom profitujú Británia a Francúzska.

A to je len začiatok. Dokonca aj regióny v tej ktorej krajine sú závislé na značne rozdielnych zdrojoch energie. Nie všetky elektrárne spaľujúce fosílne palivá vypúšťajú rovnaké emisie. Prísnosť noriem sa v jednotlivých štátoch v USA líšia. To sú dôvody, prečo sa emisný faktor na výrobu elektriny v mestách v USA môže tak značne líšiť.

Ak sa vezmú do úvahy emisie elektrární, elektromobil môže byť pokojne zodpovedný za viac ako 100 gramov emisií oxidu uhličitého na každú prejdenú míľu (1,6 km). Niet divu, že na automobil na elektrický pohon v Číne pripadá viac ako dvojnásobok emisií ako na rovnaké vozidlo v Británii. V porovnaní s priemerným motorom s vnútorným spaľovaním sú ale elektromobily lepšie.

Napriek všetkému, riadiť elektromobil je pre svet prospešnejšie, než brázdiť ho s benzínovým motorom. A ako uviedol Bloomberg, v roku 2016 predstavoval rozdiel v „čistote“ 39 percent. S ohľadom na predpokladaný rast podielu solárnej a veternej energie v energetickom mixe by tento rozdiel mal do roku 2040 stúpnuť na 67 percent.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #ekológia