Na Islande ukradli 600 počítačov na ťažbu bitcoinu

Zlodeji ukradli z dátových centier na Islande približne 600 počítačov používaných na ťažbu bitcoinu a ďalších virtuálnych mien. Podľa polície je to najväčšia série krádeží zaznamenaná na ostrove.

03.03.2018 08:57
debata (1)

Polícia zatiaľ v súvislosti s prípadom, ktorý islandské médiá prezývajú „veľká bitcoinová lúpež“, zatkla 11 osôb, vrátane člena ochranky. Výkonné počítače zatiaľ nenašli, ich hodnota je takmer dva milióny USD. Ak sa ukradnuté zariadenia používajú na svoj pôvodný účel, teda tvorbe nových bitcoinov, môžu mať zlodeji obrovský zisk v mene, ktorá je prakticky nevystopovateľná.

„Je to veľká krádež s rozsahom, ktorý sme nikdy predtým nevideli,“ povedal policajný komisár Ólafur Helgi Kjartansson. Všetko podľa neho ukazuje na to, že zločin bol skvele zorganizovaný. Polícia uviedla, že išlo celkovo o štyri vlámania. Tri sa uskutočnili v decembri a jedno v januári. Úrady o krádežiach neinformovali skôr, pretože dúfali, že sa im podarí zlodeja vystopovať.

Tvorba nových bitcoinov, tzv. ťažba, si vyžaduje veľké množstvo elektrickej energie. Island ponúka lacnú energiu z obnoviteľných zdrojov, čo vyvolalo na ostrove novodobú zlatú horúčku a prilákalo sem v posledných mesiacoch množstvo záujemcov o ťažbu.

Podľa zdrojov polícia, ktorá hľadá ukradnuté počítače, teraz monitoruje spotrebu elektriny po celej krajiny. Neobvykle vysoká spotreba energie by mohla odhaliť, kde sa nachádza ilegálna „bitcoinová baňa“, napísala agentúra AP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #Island #kryptomena