Porošenko: Kritickú situáciu s plynom sme zvládli, pomohla EÚ

Kritická situácia so zásobovaním plynom, ktorá na Ukrajine vznikla v piatok zastavením dodávok plynu z Ruska, je zvládnutá vďaka zvýšeným dodávkam z krajín EÚ. Povedal to v sobotu ukrajinský prezident Petro Porošenko.

03.03.2018 21:27
debata (90)

Ruská energetická spoločnosť Gazprom v sobotu potvrdila, že začala procedúru na ukončenie plynového kontraktu s Ukrajinou, ako to oznámila v piatok. Ruský minister energetiky ubezpečil Európsku komisiu, že tranzit plynu z Ruska do Európy nie je momentálne ohrozený.

„Kritická situácia, ktorá vznikla s dodávkami plynu v súvislosti s pokusom (ruského) Gazpromu prestať plniť kontrakt na dodávky plynu Ukrajine … je už za nami,“ vyhlásil prezident podľa denníka Ukrajinská Pravda. Dodal, že Ukrajina zvýšila prísun suroviny z Poľska, Slovenska a Maďarska a „všetok deficit je teraz úplne pokrytý“.

Povedal tiež, že v súčasnej dobe je v podzemných zásobníkoch uložených o dve miliardy kubíkov plynu viac, než vlani. „Časy ruského vydierania plynom pominuli, nikto Ukrajinu na kolená nezrazí,“ zdôraznil Porošenko. Zároveň dodal, že krajina úplne plní záväzky týkajúce sa tranzitu plynu do EÚ.

Kritická situácia vznikla, keď ruská spoločnosť Gazprom v piatok oznámila, že zastavuje Ukrajine dodávky zemného plynu. Rozhodnutie zdôvodnila stredajším verdiktom štokholmskej arbitráže, ktorý Gazpromu nariadil zaplatiť 2,56 miliardy dolárov ukrajinskej firme Naftogaz za tranzit plynu.

Ruský energetický gigant súčasne dal na vedomie, že okamžite „začína procedúru výpovede“ zmluvy s Naftogazom. Verdikt arbitrážneho súdu je totiž podľa jeho mienky nevyvážený a poškodzuje ruské záujmy.

V sobotu tento krok podľa médií potvrdil námestník výkonného predsedu Gazpromu Alexander Medvedev. „Zahájili sme proces ukončenia zmluvy s ukrajinským Naftogazom. A nové konanie na štokholmskej arbitráži ohľadom tohto návrhu bude rozhodovať iná zostava arbitrov,“ povedal Medvedev podľa agentúry TASS novinárom.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v sobotu telefonicky ubezpečil podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, že spor Gazpromu s ukrajinským Naftogazom momentálne nijako neohrozuje prepravu plynu do Európy.

„Minister Novak uistil, že tranzit plynu z Ruska do Európy nie je ohrozený, ale zostáva rovnako spoľahlivý ako predtým. Až do ukončenia kontraktu medzi Gazpromom a Naftogazom, potvrdeného súdom, tranzitu plynu cez Ukrajinu nič nehrozí,“ uviedol rezortný hovorca podľa agentúry TASS.

Ukrajinská transportná spoločnosť Ukrtransgaz v piatok upozornila, že rozhodnutie Gazpromu ohrozuje plynulú prepravu zemného plynu ukrajinským, ale aj európskym zákazníkom.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina