Čína si nepraje obchodnú vojnu s USA, ale bude brániť svoje záujmy

Čína si nepraje obchodnú vojnu so Spojenými štátmi. Povedal to v nedeľu hovorca Národného ľudového zhromaždenia ľudových zástupcov Čang Jie-šuej popri tlačovej konferencii pred výročným plenárnym zasadnutím, ktoré sa začína v pondelok. Ihneď však dodal, že Peking prijme relevantné opatrenia v prípade poškodenia čínskych záujmov, napísala agentúra AFP.

04.03.2018 09:53
debata (1)

Čangove vyjadrenia reagujú na štvrtkové vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý plánuje budúci týždeň formálne oznámiť zavedenie ciel vo výške 25 percent na dovoz ocele a desiatich percent na dovoz hliníka. Chce tak ochrániť pracovné miesta v USA.

„Čína nechce obchodnú vojnu so Spojenými štátmi, ale ak Spojené štáty urobia opatrenia, ktoré poškodzujú čínskej záujmy, Čína nezostane stáť so založenými rukami,“ citovala AFP hovorcu zhromaždenia.

„Nenechajte sa zmiasť: obchodná vojna medzi Čínou a USA je konečne tu,“ v nedeľu uviedol hongkonský denník South China Morning Post. Prezident Trump v piatok uviedol na twitteri, že ak štát na obchodoch stráca „mnoho miliárd dolárov“ (čo je podľa neho prípad USA), potom sú obchodné vojny „dobré a ľahko sa vyhrávajú“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna