Tranzit plynu cez Ukrajinu pokračuje, pomohli aj bežní Ukrajinci

Ukrajinský plynovodný systém pokračuje v tranzite plynu európskym zákazníkom napriek tomu, že ruská strana v súčasnosti sústavne nedodržiava zmluvne dohodnuté nevyhnutné úrovne tlaku v plynovode, informoval Naftogaz.

05.03.2018 09:00
debata (18)

Tranzit plynu do Európskej únie a Moldavska bol 1. marca v objeme 264 mil. kubických metrov, 2. marca v objeme 265 mil. kubických metrov a 3. marca na úrovni 264 mil. kubických metrov, hoci ruská spoločnosť Gazprom nedodáva ukrajinskej energetickej firme Naftogaz vopred zaplatený plyn v objeme 18 mil. kubických metrov denne. Uviedol to Naftogaz v správe, ktorú v nedeľu poskytol agentúre SITA.

„Dodatočný import plynu z EÚ umožnil Ukrajine vykompenzovať nedostatočný tlak v potrubí spôsobený tým, že Gazprom náhle a jednostranne porušil zmluvy s Naftogazom o dodávkach a tranzite plynu,“ uviedol Naftogaz. Firma konštatovala, že kľúčovú úlohu pri pomoci krajine predísť energetickej kríze zohrala aj ukrajinská spoločnosť, keď obyvatelia vypočuli výzvu úradov na zníženie vykurovania o jeden stupeň. Spolu s opatreniami v komerčnom sektore to 2. marca viedlo k zníženiu dopytu vo veľkých ukrajinských mestách oproti predošlému dňu o 14 %, informoval Naftogaz.

„Naftogaz nedostal od Gazpromu žiadne dokumenty, ktoré by sa týkali zámeru ruského energetického gigantu zrušiť existujúce zmluvy s Ukrajinou o dodávkach a tranzite plynu. Tieto zmluvy zostávajú v platnosti a neumožňujú jednostranné ukončenie,“ konštatoval Naftogaz vo vyhlásení poskytnutom agentúre SITA.

Zástupca predsedu predstavenstva Gazpromu Alexander Medvedev podľa správy agentúry AP v sobotu uviedol, že firma začala na štokholmskom medzinárodnom arbitrážnom súde procedúru s cieľom ukončiť kontrakty s Naftogazom. Tento krok prišiel po tom, ako štokholmský súd rozhodol, že Gazprom by mal Ukrajine zaplatiť viac ako 2 mld. USD preto, že nedodal dohodnuté objemy v rámci tranzitu plynu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina