Maloobchodu rastú tržby, oproti vlaňajšku o 4,4 %

Maloobchodné tržby na Slovensku pokračovali v raste aj v úvode tohto roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) v januári medziročne stúpli o 4,4 %. Oproti decembru tak dynamika tržieb v maloobchode spomalila o 1,2 percentuálneho bodu. Medzimesačne maloobchodné tržby v januári oproti decembru klesli o 1,5 %.

05.03.2018 10:53
debata (1)

Na medziročnej báze pritom štatistici zaznamenali v rámci maloobchodu rast tržieb vo väčšine činností. Najvýznamnejší v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach, kde stúpli o 21,4 %, v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach s rastom o 16,3 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach tržby vzrástli o 11,2 %. Pokles tržieb vykázal maloobchod v nešpecializo­vaných predajniach o 5,4 % a maloobchod so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 8,8 %.

V ďalších sektoroch obchodu na Slovensku sa v januári takisto zaznamenal medziročný rast tržieb. Vo veľkoobchode medziročne tržby stúpli o 11,5 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 15,9 %, v ubytovaní dokonca až o 30,6 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 4,8 %. Medzimesačne v januári oproti decembru stúpli tržby v ubytovaní o 17,6 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 5,6 % a vo veľkoobchode o 1 %. Naopak klesli v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,5 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod