Slovenskí daniari budú spolupracovať s Estóncami na elektronizácii služieb

Slovensko a Estónsko budú spolupracovať pri modernizácii slovenskej finančnej správy v oblasti elektronizácie. Dohodli sa na tom prezident finančnej správy František Imrecze a generálny riaditeľ Estónskej daňovej a colnej správy (ETCB) Valdur Laid na bilaterálnom stretnutí v Tallinne.

05.03.2018 13:56
debata

Estónsko je totiž lídrom v oblasti elektronickej komunikácie. Estónci zase získajú od slovenskej strany pomoc v oblasti využitia analytických nástrojov na boj proti daňovým podvodom.

Až 98 % estónskej populácie využíva štátne elektronické služby a až 96 % daňových priznaní tamojší občania podávajú elektronicky. Finančná správa chce preto pri svojej modernizácii čerpať inšpirácie práve z Estónska.

„Bolo veľmi podnetné zoznámiť sa s možnosťami, ktoré ETCB ponúka svojim občanom v oblasti elektronickej komunikácie. Nemusíme vymýšľať niečo, čo už funguje, stačí sa inšpirovať. My vieme byť na druhej strane zas inšpiráciou pre Estónsko pri využívaní analytických nástrojov,“ uviedol s stanovisku pre médiá Imrecze.

Finančná správa informovala, že sa zavádzajú viaceré proklientské opatrenia, z ktorých niektoré v Estónsku už fungujú. Ide napríklad o index daňovej spoľahlivosti, ale najmä posilnenie elektronickej komunikácie. „Cieľom finančnej správy je aj na Slovensku dosiahnuť stav, že nepotrebujeme papiere, formuláre, ale dáta. Preto reformujeme finančnú správu na plne elektronizovanú, bezpapierovú a callcentrizovanú inštitúciu," vyhlásil Imrecze.

Pobaltská krajina uplatňuje motivačný prístup, ktorý umožňuje občanom zrýchlené elektronické založenie vlastnej firmy, e-registráciu dokladov, elektronické podpisy a zjednodušenú komunikáciu s úradmi. Hlavným cieľom estónskej daňovej správy je efektívnejší systém zberu a spravovania údajov od platcov daní. Estónsko chce znížiť počet dokumentov a v budúcnosti vytvoriť taký systém spravovania údajov o platcoch daní, aby sám generoval sumy daňových priznaní. Estónci postupne dosiahli prepojenie zberu údajov štátnych inštitúcií, ich vzájomnú spoluprácu pri zdieľaní získaných údajov a tým zredukovanie opakovaného zberu informácií od daňových subjektov.

Estónsko sa zase môže od Slovenska inšpirovať pri dvoch opatreniach, ide o informačný systém kontrolných známok (ISKZ) a kontrolný výkaz DPH (KV DPH). Podľa daniarov tieto opatrenia spolu s ďalšími z akčných plánov boja proti podvodom zabezpečili, že úspešnosť výberu DPH výrazne stúpla. Kumulatívne sa od roku 2012 podarilo zvýšiť výnos DPH o 2,664 miliardy eur, čo predstavuje 3,29 % HDP. Slovensko podľa daniarov zároveň zaznamenalo najvyššiu efektívnu daňovú sadzbu (EDS) v histórii, keď dosiahla 15,16 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #e-Government