Pred obchodnou vojnou prichádza vojna slov

Priatelia aj nepriatelia Ameriky sa obohacovali na jej úkor, tvrdí Donald Trump. Prijatie ciel bude ekonomický nacionalizmus, povedal Emmanuel Macron.

05.03.2018 22:19
debata (5)

Spor medzi USA a Európskou úniou (EÚ) ohľadom ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré minulý týždeň ohlásil americký prezident Donald Trump, pokračuje.

Trump v pondelok obhajoval svoju politiku a vyhlásil, že priatelia aj nepriatelia Ameriky sa obohacovali na úkor jeho krajiny. Americký prezident neverí, že príde k obchodnému konfliktu. „Nemyslím si, že budeme mať obchodnú vojnu,“ povedal Trump na okraji návštevy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo Washingtone. A obvinil EÚ z budovania obchodných bariér.

Macron: EÚ musí rýchlo reagovať

Európska únia bude musieť urýchlene konať v rámci Svetovej obchodnej organizácie, ak USA budú pokračovať v pláne prijatia ciel na dovoz ocele a hliníka, vyhlásil v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Macron po stretnutí s québeckým premiérom Philippom Couillardom povedal, že plánované clá sa rovnajú „ekonomickému nacionalizmu“ a nacionalizmus je vojnou, v ktorej prehrajú všetky strany. „V tomto kontexte je dôležité, aby Európska únia zareagovala pohotovo a primerane v rámci WTO a v súlade s WTO,“ uviedol Macron pred novinármi.

Komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger požaduje primerané, ale účinné odvetné opatrenia. „Musia to byť opatrenia, ktoré budú účinné na americkom trhu, bez toho, aby vyvolali prehnanú reakciu, a tým aj eskaláciu,“ povedal Oettinger pre nemeckú agentúru DPA. „Ak eskaluje transatlantický obchodný konflikt, víťazmi budú aziati.“

Hovorca Európskej komisie (EK) vyhlásil, že reakcia EÚ bude „rýchla, silná a primeraná“ a bude v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Jadrom problému v oceliarskom a hlinikárskom sektore je globálna nadmerná produkcia, ktorú je potrebné riešiť. EK by mala v stredu rozhodnúť, ako bude reagovať na plány USA týkajúce sa zavedenia ciel.

Ryan sa postavil proti clám

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov USA Paul Ryan vyzval Trumpovu administratívu, aby nezaviedla clá na dovoz ocele a hliníka ohlásené minulý týždeň. Ako dôvod uviedol riziká ohrozujúce ekonomiku.

„Sme mimoriadne znepokojení dôsledkami prípadnej obchodnej vojny a vyzývame Biely dom, aby nepokračoval v tomto pláne. Nová reforma daní podporila ekonomiku a určite nechceme ohroziť, čo sme tým získali,“ uviedla Ryanova hovorkyňa AshLee Strongová.

Trump v pondelok v reakcii na Ryanovu výzvu uviedol, že sa ciel nevzdá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna