Toyota prestane v Európe predávať naftové vozidlá

Japonský automobilový gigant Toyota oznámil, že prestane predávať dieselové vozidlá v Európe. Už v priebehu tohto roka začne s postupným ukončovaním ich predaja.

06.03.2018 12:55
debata (6)

„Dízlové autá sa v roku 2018 vyradia z ponuky našich osobných automobilov,“ povedal Johan van Zyl, prezident európskej divízie Toyota Motor Europe, na autosalóne v Ženeve.

„Nebudeme vyvíjať nové dízlové technológie pre osobné automobily a ďalej sa sústredíme na hybridné vozidlá,“ dodal.

Emisný škandál nemeckého automobilového koncernu Volkswagen (VW) v roku 2015 zdiskreditoval dízlovú technológiu, ktorá produkuje oxid dusíka a ďalšie škodlivé častice. To bola veľká rana pre výrobcov automobilov, ktorí v snahe o zníženie emisií oxidu uhličitého stavili práve na dízlové motory.

Veľké mestá, vrátane Paríža, už oznámili plány na zákaz vjazdu dízlových áut. A nemecký súd minulý mesiac otvoril mestám v krajine cestu k zákazu starších dízlových vozidiel v uliciach na základe kvality ovzdušia.

Strata reputácie dízlových motorov prinútila výrobcov, aby obrátili svoju pozornosť na oveľa žiadanejšie autá s úspornejšími benzínovými motormi a hybridné autá, prípadne aby rovno prešli k elektrickým vozidlám.

V minulom roku takmer 15 % odbytu Toyoty v Európe predstavovali dízlové modely. To je pokles z 30 % v roku 2012. A zároveň, predaj hybridných modelov Toyoty sa v sledovanom období prudko zvýšil.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #automobilky #diesel