Nový osobný bankrot za rok využilo 4 330 Slovákov

Osobný bankrot sa na Slovensku stal dostupnejším. Za rok účinnosti nových pravidiel podalo Centrum právnej pomoci (CPP) v mene zadlžených Slovákov 7402 návrhov na osobný bankrot. Súd z nich dosiaľ schválil 4330, zároveň odobril 68 splátkových kalendárov.

06.03.2018 13:28
debata

V utorok o tom informovalo ministerstvo spravodlivosti. Podľa toho sa záväzky žiadateľov pohybujú od 100 000 eur nahor, pričom maximálny dlh bol 5 miliónov eur. Vyskytol sa aj dlžník s 305 veriteľmi.

Rezort skonštatoval, že dopyt po osobnom bankrote je veľký, čo ukazuje štatistika CPP. Do konca februára vybavilo centrum takmer 90.000 konzultácií s klientmi, ktorí sa informovali o tomto nástroji oddlženia. Za rok nových pravidiel bolo podaných cez 11.000 žiadostí o konkurz a 270 žiadostí o splátkový kalendár. Nárok na konkurz bol priznaný vo viac ako 9500 prípadoch, na splátkový kalendár 167 osobám. Vyhlásený konkurz bol v 4330 prípadoch, vyhlásený splátkový kalendár v 68 prípadoch, informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Pred zmenou pravidiel bolo za celý rok 2016 bolo podaných 497 návrhov a schválených 141 osobných bankrotov.

Skladba ľudí, ktorí sa obracajú na CPP so žiadosťami o osobný bankrot, je podľa ministerstva rôznorodá. Od ľudí so základným vzdelaním až po vysokoškolské vzdelanie, od ľudí bez domova, sociálne vylúčených, dlhodobo na sociálnych dávkach, až po podnikateľov, priblížil Bubla. Častými žiadateľmi sú bývalí, prípadne súčasní, živnostníci, dôchodcovia, vrátane invalidných dôchodcov, nezamestnaní, ale tiež ručitelia teda ľudia, ktorí sami žiadny dlh nemali, ale ručili za záväzky iných.

Záväzky žiadateľov o osobný bankrot sa pohybujú v objeme minimálne 100.000 eur, uviedol tiež Bubla. Zvyčajne je to však podľa neho niekoľkonásobok tejto sumy. V štyroch kanceláriách CPP zaznamenali aj dlhy vo výške niekoľkých miliónov eur, priblížil s tým, že maximálny dlh bol vo výške päť miliónov eur. Rôzne sú aj počty exekučných konaní vedených voči dlžníkom, ktorí žiadali o osobný bankrot. Všeobecne sú okolo 40 50 až 80 exekúcií. Osobitným prípadom je dlžník s 305 veriteľmi, uviedol hovorca

Cieľom zmien v zákone o konkurze a reštrukturalizácii, ktoré sú účinné od 1. marca 2017, bolo dať druhú šancu tým, ktorí sa či už z vlastnej viny alebo aj nie, ocitli v dlhovej pasci a sami sa z nej nevedia dostať. Vďaka úprave si ľudia môžu vyriešiť svoju situáciu cez dostupnejšiu možnosť oddlženia. Nezáleží pritom, či ich dlh vznikol voči štátu, samospráve, nebankovke alebo obchodnej spoločnosti. „Zbaviť sa dlhov“ môžu jednou z dvoch alternatív: konkurzom alebo splátkovým kalendárom, zhrnulo ministerstvo.

Osobný bankrot je dostupnejším aj vďaka podstatne nižším nákladom potrebným na začatie konania o oddlžení. Navyše, ak dlžník nemá potrebnú sumu, môže mu aj v tomto pomôcť CPP. Dlžník je počas celého procesu oddlženia sprevádzaný centrom alebo advokátom určeným centrom. To má zabrániť tomu, aby sa na dlžníkov spĺňajúcich podmienky na oddlženie napojili znova rôzne skupiny s ponukou, že ich budú sprevádzať osobným bankrotom a pri tom im znova požičajú ďalšie peniaze.

Úprava podľa ministerstva počíta s pohľadávkami, ktoré aj pri osobnom bankrote musia byť uspokojené v plnej výške. Od trestných sankcií, cez výživné, ale aj zabezpečenú pohľadávku zo záložného práva.

debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #osobný bankrot