Trumpove clá Boeing neovplyvnia, viac sa bojí čínskej odvety

Plány amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť na oceľ a hliník vysoké dovozné clá by nemali mať na ceny lietadiel od amerického Boeingu výraznejší vplyv.

07.03.2018 16:29
debata (3)

Spoločnosť však môže doplatiť na clá v dôsledku očakávanej odvety zo strany dotknutých krajín, najmä Číny. Uviedli to analytici z oblasti leteckého priemyslu.

Dovozné clá podľa analytikov firmu Boeing prakticky neovplyvnia, nakoľko takmer všetok hliník pre lietadlá (sú vyrábané na domácom trhu) je z americkej produkcie. Mohli by sa zvýšiť ceny domáceho hliníka, keď sa na ten zahraničný uvalia clá, aj tak sa však náklady na výrobu lietadiel v USA zvýšia minimálne. V prípade ocele je to podobné.

Na druhej strane ale Boeing až vyše dve tretiny svojej produkcie vyváža. V minulom roku dodal na zahraničné trhy takmer 70 % produkcie. Navyše, 22 % z celkového objemu výroby smerovalo do Číny. Tá je práve jednou z krajín, voči ktorej Trump svoje dovozné clá smeruje.

„To, čo firma pocíti, sú prípadné odvetné kroky zo strany Číny,“ povedal Richard Aboulafia, analytik pre letecký priemysel americkej spoločnosti Teal Group. „Svoju nespokojnosť budú chcieť dať Číňania jasne najavo,“ dodal s tým, že najlepšie ju ukážu vtedy, ak sa rozhodnú uzatvoriť kontrakty namiesto Boeingu s konkurenčným Airbusom. Šancou pre Boeing môže podľa analytikov byť, že Čína potrebuje toľko nových lietadiel, že pravdepodobne bude potrebovať dodávky ako od Airbusu, tak aj od Boeingu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #clo #Boeing