Ukrajina začala konfiškovať majetok Gazpromu

Ukrajina začala po vyhratom procese na štokholmskom arbitrážnom súde konfiškovať majetok ruského plynárenského giganta Gazprom na svojom území.

07.03.2018 21:08
debata (72)

Ukrajinské úrady tiež pohrozili, že si svoje nároky budú vymáhať medzinárodnou cestou, napísala agentúra DPA.

„Gazprom musí rešpektovať rozhodnutie štokholmského arbitrážneho súdu, rovnako ako požiadavky ukrajinských orgánov pre ochranu hospodárskej súťaže a výroky ukrajinských súdov,“ uviedol v stredu v Kyjeve predseda ukrajinskej vlády Volodymyr Hrojsman.

Arbitrážny súd ruskému podniku nariadil, aby ukrajinskej energetickej firme Naftogaz zaplatil za dodávky plynu na Ukrajinu viac ako 2,5 miliardy dolárov. Gazprom sa proti jeho rozhodnutiu odvolal. Do konca marca chce podať ešte ďalšie odvolanie, ktoré sa bude týkať problematiky tranzitu plynu. Minulý týždeň tiež oznámil, že okamžite začína procedúru výpovede zmluvy s Naftogazom o dodávkach a tranzite plynu.

Ukrajinský úrad pre ochranu hospodárskej súťaže udelil ruskému koncernu v roku 2016 pokutu vo výške v prepočte 2,6 miliardy eur kvôli údajnému zneužitiu postaveniu na trhu. Gazprom s odvolaním neuspel a dlžná suma sa spolu s úrokmi z omeškania medzitým vyšplhala na v prepočte na 5,4 miliardy eur. Celková hodnota štyroch skonfiškovaných dcérskych spoločností Gazpromu na Ukrajine podľa DPA zatiaľ nie je známa.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina