Ceny ropy v stredu prudko klesli, vo štvrtok len mierne oživili

Ceny ropy zaznamenali v stredu prudký pokles, pričom cena Brentu skĺzla k hranici 64 USD a cena americkej WTI k 61 USD za barel (159 litrov).

08.03.2018 08:32
debata

Dôvodom sú na jednej strane obavy z obchodnej vojny v prípade zavedenia dovozných ciel na oceľ a hliník Washingtonom a na druhej správy o raste ropných zásob a produkcie v USA.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 19.25 h SEČ o 1,61 USD na 64,18 USD (51,69 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa znížila o 1,59 USD na 61,01 USD/barel. V priebehu dňa zaznamenala nakrátko pokles pod 61-dolárovú úroveň.

Ceny ropy sú vo štvrtok pomerne stabilné. Počas ranného obchodovania vzrástli len mierne. Dôvodom ich mierneho oživenia po predchádzajúcom poklese bolo menšie, ako očakávané zvýšenie zásob ropy v USA minulý týždeň. Mnohé americké rafinérie totiž v tomto období roka v dôsledku údržby odstavujú prevádzky a spotreba ropy je tak nižšia.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa vo štvrtok o 7.31 h SEČ predával po 61,22 USD (49,30 eura). To je o 7 centov viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 5 centov na 64,39 USD/barel.

Ceny čiastočne ovplyvnil vývoj na akciových trhoch. Tie klesli po tom, ako na svoju funkciu rezignoval hlavný ekonomický poradca prezidenta Donalda Trumpa Gary Cohn. Podľa ekonómov hlavným dôvodom bol jeho nesúhlas s Trumpovým plánom zaviesť dovozné clá na oceľ a hliník, pričom nedokázal prezidenta od tohto zámeru odhovoriť. Pred zavedením ciel už varovali viacerí obchodní partneri USA, medzi nimi Európska únia, ktorí sú pripravení prijať odvetné opatrenia.

Ceny ropy okrem toho ovplyvnili informácie amerického ministerstva energetiky o raste ropných zásob v USA za minulý týždeň. Podľa ministerstva sa zásoby ropy v minulom týždni zvýšili o 2,4 milióna barelov. Náladám na trhu nepridali ani správy o ďalšom raste produkcie v Spojených štátoch. Ako dodalo americké ministerstvo energetiky, produkcia ropy dosiahla v minulom týždni rekordnú úroveň takmer 10,4 milióna barelov denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa