USA chcú od Číny plán na zníženie ich obchodného deficitu

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa žiada od Pekingu plán, ktorý by znížil ročný deficit Spojených štátov v obchodovaní s Čínou o 100 miliárd dolárov. Tvrdia to zdroje denníka The Wall Street Journal (WSJ), ktoré sú oboznámené so situáciou.

09.03.2018 04:49
debata (6)

Trump o požiadavke na plán na zníženie obchodného deficitu informoval už v stredu, vo svojom príspevku na twitteri ale hovoril iba o sume jednej miliardy dolárov, ktorá by predstavovala menej ako 0,3 percenta deficitu.

„Naše vzťahy s Čínou sú veľmi dobré. Tešíme sa na nápady, s ktorými prídu,“ uviedol Trump na twitteri.

Predstavitelia Trumpovej administratívy podľa zdrojov WSJ prišli so svojou požiadavkou minulý týždeň, kedy Washington navštívil hlavný ekonomický poradca čínskeho prezidenta Liou Che. Ten počas návštevy povedal, že zníženie obchodného deficitu je v záujme Číny, ktorá sa snaží obmedziť závislosť svojej ekonomiky na exporte.

Deficit Spojených štátov v obchodovaní s Čínou sa v minulom roku zvýšil o osem percent na rekordných 375,2 miliardy dolárov. Trump v minulosti opakovane kritizoval Peking za nekalú obchodnú politiku, ktorá podľa neho vytvára vysoký deficit.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Čína #USA