Ázia kritizuje Trumpove clá, nespokojní sú aj americkí republikáni

Východoázijské štáty v piatok ostro kriticky komentovali štvrtkové rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa zaťažiť clom dovoz hliníka a ocele. Združenie čínskych oceliarov vyzvalo pekinskú vládu, aby v reakcii podnikla "rozhodné kroky" proti americkému tovaru vrátane ušľachtilej ocele, uhlia a elektroniky.

09.03.2018 05:28
debata

Trump pri podpise dekrétu o zavedení ciel vyhlásil, že clá na dovoz ocele sa zvyšujú o 25 percent a na dovoz hliníka o desať percent. Opatrenie má vstúpiť do platnosti o 15 dní, týkať sa zatiaľ nemá Kanady a Mexika. Prezident pripustil výnimky aj pre niektoré ďalšie štáty.

„Trumpove správanie je hrozbou pre globálnych výrobcov ocele a rozhodne vyvolá odpor ďalších krajín,“ uviedlo vo vyhlásení Čínske združenie železa a ocele (CISA). Organizácia vyzvala čínsku vládu, aby odvetou zaviedla clá na dovoz americkej produkcie. Čínske ministerstvo obchodu oznámilo, že posúdi škody spôsobené Trumpovým dekrétom a bude „pevne brániť zákonné práva a záujmy“ čínskych výrobcov.

Obavu, že americké clo vážne poškodí export japonskej ocele, vyjadril v piatok šéf Japonskej federácie pre železo a oceľ Kosei Šindo. „Zachovanie zásady voľného obchodu je životne dôležité pre udržateľný ekonomický rast a tento princíp by mal byť plne rešpektovaný,“ uviedol vo vyhlásení.

Juhokórejská automobilka Hyundai bude musieť platiť vyššie ceny za dovoz surovín v dôsledku amerických ciel, oznámil v Soule juhokórejský vládny činiteľ. „Clá zvýšia náklady automobiliek Hyundai a Kia a znevýhodnia ich v súťaži s americkou konkurenciou,“ uviedol. Zavedenie ciel ovplyvní aj rokovania o novej zmluve o voľnom obchode medzi Južnou Kóreou a USA, ktoré v súčasnej dobe prebieha, napísala agentúra Reuters.

Vlády Japonska a Južnej Kórey dali najavo, že sa budú usilovať o výnimku v uplatňovaní vyhlásených ciel. Rovnaký postup zvolí aj Austrália, ktorej premiér Malcolm Turnbull v piatok s istotou konštatoval, že prístup USA k austrálskym výrobcom bude priaznivý.

Clá kritizujú aj republikáni

Rozhodnutie amerického prezidenta zaviesť clá na dovoz ocele a hliníka vyvolalo vo Washingtone skôr negatívne reakcie, kritikou Donalda Trumpa nešetrili ani republikánski kongresmani. Odporcovia prezidentovho rozhodnutia sa obávajú vplyvu na americkú ekonomiku a vyzývajú na rozšírenie výnimiek.

Paul Ryan, republikánsky šéf Snemovne reprezentantov, v prejave v Atlante vyhlásil, že nie je priateľom široko zavádzaných a „premrštených“ ciel. Výzvu Trumpovi, aby znovu zvážil zavedenie ciel a zabránil nechceným negatívnym následkom, poslalo už v stredu do Bieleho domu viac ako sto republikánskych poslancov dolnej komory Kongresu.

Kritiku Bieleho domu neskrýval ani vodca senátnej republikánskej väčšiny Mitch McConnell, ktorému vadí rozsah colných opatrení, ktoré Trump zaviedol. „Členovia Senátu vrátane mňa sú znepokojení rozsahom navrhovaných ciel na oceľ a hliník a ich dopadom na amerických občanov a firmy,“ uviedol McConnell vo vyhlásení. Teší ho, že prezident oznámil výnimky, ale „ostávajú vážne otázky, či tieto clá sú dostatočne zacielené a dostatočne obmedzené“.

Šéf americkej obchodnej komory Tom Donohue na Trumpov krok odpovedal varovaním, že môže vyvolať obchodnú vojnu. Zavedenie ciel môže ohroziť ekonomické oživenie, ktoré prináša prezidentská daňová reforma a odbúranie regulačných opatrení predošlej vlády, povedal. „Vyzývame vládu, aby toto riziko brala vážne,“ konštatoval Donohue.

Opatrne komentoval zavedenie ciel Kevin Brady, šéf daňového výboru Snemovne reprezentantov. „Výnimka pre Kanadu a Mexiko je dobrý prvý krok. Vyzývam Biely dom, aby zúžil platnosť tohto opatrenia tak, aby bol zasiahnutý žiaduci cieľ, nie americké firmy, robotníci a ich rodiny,“ povedal Brady, ktorý je republikán, rovnako ako Trump.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #clo #oceľ #obchodná vojna