Ázijsko-pacifická dohoda uvoľní obchod pre 11 krajín

Skupina 11 krajín vo štvrtok podpísala ázijsko-pacifickú dohodu o voľnom obchode. Komplexná a progresívna dohoda pre transpacifické partnerstva (CPTPP) vychádza z obchodnej dohody Transpacifické partnerstvo (TPP), ku ktorej v roku 2015 dospeli Spojené štáty, Japonsko a ďalších desať významných krajín v oblasti Tichého oceánu.

09.03.2018 07:12
debata

Americký prezident Donald Trump však vlani v januári rozhodol, že Spojené štáty z TPP odídu a zvyšné krajiny sa dohovorili na novej podobe dohody už bez účasti Washingtonu.

CPTPP má obmedzením či odstránením ciel a ďalších obchodných prekážok uvoľniť vzájomný obchod a stanoviť spoločné štandardy v mnohých oblastiach, od práv zamestnancov až po ochranu životného prostredia. Dohoda nadobudne platnosť, akonáhle najmenej šesť členských krajín dokončí domáce proces jej ratifikácie.

Dohoda CPTPP zahŕňa Japonsko, Brunej, Malajziu, Vietnam, Singapur, Austráliu, Nový Zéland, Kanadu, Mexiko, Čile a Peru. Tieto krajiny sa na svetovej ekonomike podieľajú zhruba 13 percentami. V prípade účasti Spojených štátov by podiel dosahoval 40 percent, upozorňuje agentúra Reuters. Aj bez účasti USA však bude dohoda CPTPP pokrývať trh zahŕňajúci takmer pol miliardy ľudí.

Podpísanie dohody prichádza v čase obáv, že Trumpov plán uvaliť clo na dovoz ocele a hliníka do Spojených štátov rozpúta globálnu obchodnú vojnu. Čílsky minister zahraničia Heraldo Muňoz podpis dohody označil za dôležitý signál namierený proti protekcionistickým tlakom.

Podľa serveru BBC sa predpokladá, že z dohody budú najviac ťažiť ázijské krajiny, zatiaľ čo pre bohatšie štáty, napríklad Kanadu a Austráliu, budú prínosy menej výrazné.

Konečná podoba CPTPP bola predstavená vo februári. Zrušených či zmenených bolo 22 ustanovení vrátane pravidiel týkajúcich sa duševného vlastníctva a dotovania liekov, na ktorých v pôvodnej dohode TPP trval Washington.

Hoci Trump v priebehu svojej volebnej kampane označil TPP za „katastrofu“, nie je zmena jeho postoja vylúčená. V januári na Svetovom ekonomickom fóre v Davose americký prezident povedal, že jeho krajina by sa k dohode mohla vrátiť, ak dostane lepšie podmienky.

Špekuluje sa tiež o tom, že by sa k dohode mohla po plánovanom odchode z Európskej únie pripojiť Británia. Určitý záujem o pripojenie k dohode po dokončení brexitu už signalizoval britský minister obchodu Liam Fox a Austrálie naznačila, že je tejto myšlienke otvorená, píše server BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchodná dohoda #CPTPP