Brusel chce pomôcť Ukrajine ďalšou miliardou eur. Za reformy

Európska komisia je pripravená poskytnúť Ukrajine v rámci finančnej výpomoci ďalšiu jednu miliardu eur, uvoľnenie týchto prostriedkov však závisí od pokroku v realizácii hospodárskych reforiem. Oznámila to v piatok Európska komisia. V najbližších dňoch má krajinu navštíviť šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

09.03.2018 18:11
debata (13)

Vo forme pôžičiek a ďalšej výpomoci Európska únia už Ukrajine poskytla 2,8 miliardy eur. Aj keď Brusel Ukrajinu podporuje, skutočnosť, že boj Kyjeva s korupciou aj proces prepracovania súdneho systému má veľa slabých miest, je pre neho dôvodom na obavy. Predstavitelia únie preto na Ukrajinu naliehajú, aby splnila svoje záväzky a urobila reformy.

Podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis zdôraznil, že rozhodnutie poskytnúť krajine ďalšie prostriedky je prejavom odhodlania EÚ jej pomôcť.

„Táto solidarita musí ísť ruka v ruke s ambicióznym reformným programom, ku ktorému sa Ukrajina zaviazala a ktorý jej zabezpečí stabilitu a prosperitu,“ povedal Dombrovskis.

Ukrajine sa nepodarilo splniť všetky podmienky pre uvoľnenie poslednej splátky úverov vo výške 600 miliónov eur v rámci predchádzajúceho programu pomoci, ktorého platnosť skončila v januári. Štvrtý program finančnej pomoci, ktorý navrhla Európska komisia, musí schváliť Európsky parlament a Rada EÚ.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Ukrajina