Jakutsko neťaží len diamanty, ale aj prémiové uhlie

Jakutsko sa doteraz sústreďovalo len na ťažbu diamantov. Teraz v jeho ekonomike výrazne rastie úloha ťažby a vývozu kamenného uhlia.

10.03.2018 13:12
debata (61)

Jakutsko zvyšuje ťažbu uhlia prémiovej kvality pre domácich odberateľov a aj pre krajiny na západe Tichého oceánu a východe Ázie. Jeho baníckym centrom sa stalo mesto Nerjungri. Vzniklo pred 40 rokmi, ale teraz prežíva obdobie svojho búrlivého rozvoja. Sídli v ňom banská firma Kolmar. Podniká s čínskou štátnou spoločnosťou Avis.

Jakutsko sa doteraz sústreďovalo len na ťažbu diamantov. Teraz v jeho ekonomike výrazne rastie úloha ťažby a vývozu kamenného uhlia. V Nerjungriskom okrese leží niekoľko sto metrov pod povrchom. Uhlie potrebujú oceliarske firmy v zahraničí. Pomáha nielen pri výrobe ocele, ale ju robí ešte pevnejšou.

V oblasti sa nachádza kvalitné uhlie aj plytko pod povrchom. Jeho ťažba v zimnom období, ktoré trvá osem mesiacov v roku, však pri teplote mínus 50 stupňov Celzia nie je jednoduchšia ako v hlbinných baniach.

O jakutské uhlie majú záujem Japonci i Číňania, ale aj iné krajiny. Dlhodobé zmluvy so zahraničnými odberateľmi sú už podpísané. A zásoby vystačia na dlhé roky. V jakutských sprístupňovaných ložiskách je uhlia viac ako jedna miliarda ton.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jakutsko