Kanada aj EÚ rokujú o voľnom obchode s juhoamerickými štátmi

Kanada a juhoamerický obchodný blok Mercosur v piatok oficiálne začali rozhovory o uzavretí zmluvy o voľnom obchode. Dohodu chcú dosiahnuť do konca roka, povedal argentínsky minister zahraničia Jorge Faurie. Podobné rokovania vedie Mercosur aj s Európskou úniou.

10.03.2018 17:13
debata

Prvé stretnutia sa uskutoční od 20. marca v kanadskej metropole Ottawe, uviedol podľa agentúry AFP paraguajský minister zahraničia Eladio Loizaga.

Mercosur zahŕňa Argentínu, Brazíliu, Paraguaj a Uruguaj. Ide o štvrtý najväčší obchodný blok sveta s približne 260 miliónmi obyvateľov.

„Myslím si, že to bude rýchlejšie ako rokovania s Európskou úniou,“ vyhlásil Faurie o rozhovoroch s Kanadou. Dohodu s EÚ chcel Mercosur dosiahnuť už vlani. Pokrok ale komplikuje odpor európskych poľnohospodárov. Tí odmietajú akceptovť väčší dovoz juhoamerického hovädzieho a biopalív, poznamenala agentúra Reuters.

„Vysielame svetu odkaz,“ povedal na stretnutí v paraguajskej metropole Asunción kanadský minister medzinárodného obchodu François-Philippe Champagne. Ten sa vo štvrtok v čilskom hlavnom meste pridal k ďalším desiatim štátnikom, ktorí podpísali ázijsko-pacifickú dohodu o voľnom obchode (CPTPP).

Kanada už má zmluvy o voľnom obchode so štyrmi krajinami Latinskej Ameriky – Mexikom, Kolumbiou, Peru a Čile. V súčasnosti ale čelia tlaku Spojených štátov, ktoré sa snažia zmeniť podmienky Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). Tú v roku 1994 podpísali USA, Kanada a Mexiko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #voľný obchod #Mercosur