Brexit bez dohody by mohol stáť firmy desiatky miliárd libier ročne

Podnikom v Európskej únii a Británii by vznikli dodatočné náklady v objeme okolo 58 miliárd libier ročne, ak by rozhovory o odchode Británie z EÚ skončili bez dosiahnutia novej obchodnej dohody. Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti Oliver Wyman.

12.03.2018 13:38
debata

Nové colné a ďalšie obchodné bariéry v prípade absencie dohody by podľa štúdie stáli britské firmy približne 27 miliárd libier ročne, zatiaľ čo pri podnikoch v zostávajúcich 27 členských štátoch EÚ by sa dodatočné náklady pohybovali okolo 31 miliárd libier ročne.

„Tieto zvýšené náklady a neistota ohrozujú tvorbu zisku a pre niektoré podniky predstavujú existenčné riziko,“ píše sa v štúdii. V Británii by absencia obchodnej dohody najviac uškodila finančnému sektoru, zatiaľ čo vo zvyšku EÚ by najväčšiu ujmu pocítil automobilový priemysel.

Británia má opustiť EÚ budúci rok. V prípade absencie dohody by sa mali obchodné vzťahy medzi Britániou a zvyškom EÚ riadiť podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Tento scenár je označovaný ako takzvaný tvrdý brexit.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Európska únia #Veľká Británia