Eurozóna chce o svojej reforme hovoriť aj so štátmi EÚ bez eura

Diskusií o rôznych aspektoch budúcich zmien v podobe európskej menovej únie sa budú - kedykoľvek to bude možné - zúčastňovať aj členské krajiny Európskej únie, ktoré neplatia eurom.

13.03.2018 07:00
debata

Po pondelkovom rokovaní euroskupiny, teda ministrov financií krajín eurozóny, to povedal nový šéf týchto stretnutí Mario Centeno z Portugalska.

O reforme menovej únie sa bude hovoriť už na summite budúci týždeň. Finálne rozhodnutie o tom, ako s eurozónou ďalej, by ale malo padnúť až na schôdzke šéfov štátov a vlád EÚ v júni. Niektorí ministri financií eurozóny už dnes dávali najavo pochybnosti o realistickosti tohto termínu.

Pondelkovú debatu euroskupiny o reforme eurozóny však Centeno po rokovaní označil za konštruktívnu. Jednou z jej častí je diskusia o dokončení bankovej únie, kde sa podľa neho ide ďalej, tak na politickej, ako aj expertnej úrovni. Ďalšia je napríklad debata o znižovaní rizík vyplývajúcich z nesplácaných bankových pôžičiek a vznik spoločnej záchrannej siete.

Úvahy o fiškálnych otázkach, napríklad o prípadnom vlastnom rozpočte pre eurozónu, ako navrhoval francúzsky prezident Emmanuel Macrona, sú podľa Centeno ešte len na začiatku a jedná sa o dlhodobú otázku. „Sústredili sme sa na možnú stabilizačnú funkciu, ale aj na ďalší významný cieľ, ktorým je podpora investícií,“ upozornil nový šéf euroskupiny.

Ďalšia diskusia je podľa neho potrebná u takých základných vecí ako je rozhodnutie, aké ciele by mala „centrálna fiškálna kapacita“ eurozóny mať a tiež akú by vôbec vlastne mohla mať formu. „Očakávam, že sa k tejto téme vrátime po summite eurozóny,“ dodal Centeno.

Tento summit eurozóny bude súčasťou riadnej marcovej schôdzky šéfov štátov a vlád krajín EÚ budúci piatok. V posledných mesiacoch je pravidlom, že popri riadnom únijnom summitue sa konajú aj ďalšie súvisiace schôdzky vrcholných predstaviteľov krajín EÚ. Jedným zo stretnutí býva napríklad „summit eurozóny“, avšak zvyčajne aj za účasti premiérov či prezidentov krajín bez eura, druhým stretnutie 27 krajín únie k brexitu, teda bez britskej premiérky Mayovia.

Eurokomisár pre hospodárske a menové otázky, dane a clá Pierre Moscovici pripomenul, že marcový summit by mal dať mandát ministrom financií pre ďalšiu fázu rozhovorov o reforme menovej únie.

„Júnový summit bude rozhodujúci, okno príležitosti pre reformu menovej únie nevydrží otvorené večne,“ varoval Moscovici. Pripomenul, že podľa jeho názoru je potrebné tiež posilniť v eurozóne aj demokratickú zodpovednosť.

Podľa nemeckého Spiegelu bola zatiaľ, predovšetkým kvôli prieťahom okolo formovanie nemeckej vlády, odložená práca na spoločnej francúzsko-nemeckej predstave o reforme eurozóny. O veci majú hovoriť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Macron. Možnú letnú dohodu na summite v júni komplikuje aj terajšia situácia v Taliansku, kde vo voľbách uspeli euroskeptické zoskupenia.

„Nemám z toho radosť. Možnosť vykonať zásadné zmeny nám uteká pod prstami,“ komentoval zdĺhavé rokovania o prehlbovaní eurozóny slovenský minister financií Peter Kažimír. Diskusie podľa neho neprestávajú, je však najskôr potrebné zamyslieť sa nad tým, či je súčasný časový plán skutočne realistický. Podľa neho je treba posunúť dopredu otázku dokončenia bankovej únie aj transformáciu ESM. „To by sme snáď stihnúť mohli,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna