Obchodná vojna nemá víťazov, odkazujú štátnici Trumpovi

Nemecko a Francúzsko varujú pred eskaláciou obchodného sporu s USA. Južná Kórea chystá opatrenia voči americkým clám.

13.03.2018 08:48
debata (1)

„Možnosť obchodnej vojny nám spôsobuje obavy,“ uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire v pondelok v Bruseli. Takýto konflikt by podľa neho nemal víťazov, len porazených. „Protekcionizmus je slepou uličkou,“ uviedol. Európska únia (EÚ) musí hľadať spoločné riešenie. O ďalších krokoch podľa neho rozhodne Európska komisia (EK).

Podobne sa vyjadril aj nemecký minister financií Peter Altmaier, podľa ktorého je potrebné vyhýbať sa obchodným konfliktom.

EK pripravuje odvetné opatrenia a zároveň sa pokúša diskutovať s Washingtonom. Cieľom je získanie výnimky. Prvé rokovania komisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej s obchodným splnomocnencom USA Robertom Lighthizerom, ktoré sa uskutočnili v sobotu v Bruseli, nepriniesli výsledky.

Južnú Kóreu clá zasiahnu

Južná Kórea chce všetkými prostriedkami bojovať proti clám USA na dovoz ocele a hliníka. V pondelok to povedal minister financií Kim Dong-yeon na stretnutí kabinetu, uviedli juhokórejské médiá. Ostatné štáty, ktorých sa clá týkajú, majú podľa neho zrejme podobné zámery. Nespresnil však, aké opatrenia chce Južná Kórea prijať.

Južná Kórea má nielen úzke hospodárske, ale aj obranno-politické vzťahy s USA a clá krajinu tvrdo zasiahnu. Južná Kórea bola vlani tretím najväčším dovozcom ocele do USA.

Soul podľa Kim Dong-yeona požiadal v liste adresovanom americkému ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi o výnimku. Dodal, že s Mnuchinom bude o záležitosti diskutovať na budúci týždeň na stretnutí ministrov financií skupiny G20 v Argentíne.

Americký prezident Donald Trump minulý štvrtok podpísal dekrét o zavedení ciel vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na dovoz hliníka, ktoré majú vstúpiť do platnosti o 15 dní. Vyňal z toho Kanadu a Mexiko a uviedol, že je otvorený možnosti udeliť výnimky ďalším spojencom.

Južná Kórea sa v priebehu 1. polroka 2018 rozhodne, či sa pripojí k ázijsko-pacifickej dohode o voľnom obchode. Komplexnú a progresívnu dohodu pre transpacifické partnerstvo (CPTPP) minulý týždeň podpísalo 11 krajín – Japonsko, Kanada, Austrália, Mexiko, Nový Zéland, Čile, Peru, Singapur, Vietnam, Malajzia a Brunej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #obchodná vojna