Príplatky za noc a sviatky zásadne ohrozujú ekonomiku, tvrdí poradenská firma

Rozhodnutie Národnej rady SR zvýšiť príplatky za víkendovú prácu, prácu v noci a počas sviatkov zásadne ohrozuje konkurencieschopnosť Slovenska. Tvrdia to predstavitelia poradenskej spoločnosti Grant Thornton.

13.03.2018 13:21
debata (44)

„Slovensko patrí medzi najdrahšie krajiny v EÚ z hľadiska daňového a odvodového zaťaženia. Ak vláda nezavedie v blízkom čase daňovú reformu, ktorá uľahčí život zamestnancom aj firmám, Slovensko stratí kus svojej konkurencieschop­nosti,“ uviedol managing partner poradenskej spoločnosti Grant Thornton Wilfried Serles.

Parlament schválil nové príplatky v čase, keď slovenské mzdy rastú historicky rekordným tempom. V poslednom štvrťroku minulého roka stúpli slovenské mzdy aj platy v porovnaní s posledným štvrťrokom 2016 v priemere o 5,2 %. Je to rekordný rast za posledných deväť rokov a koniec tejto rastovej krivky je ešte v nedohľadne. Pre rok 2018 sa odhady pohybujú na úrovni 4,6 %. „V Grant Thornton na základe zmeny zákona a prakticky nasýteného pracovného trhu na západe Slovenska očakávame, že náklady na mzdy narastú v porovnaní s rokom 2017 výrazne viac ako o 5 %,“ uvádza sa v tlačovej správe spoločnosti.

Slovensko pritom podľa poradenskej firmy patrí s odvodovým a daňovým zaťažením na úrovni 35,2 % už dnes v Európe k neslávnej špičke. „Zmenami od mája a nového roka sa zamestnávatelia dostanú pod ešte väčší tlak. Je nezodpovedné, ak vláda takto skokovo a enormne zvyšuje tlak na mzdové náklady bez kompenzácie,“ tvrdí Serles. Ako upozornil, vo vyspelých štátoch sú príplatky za nočné, ťažkú a víkendovú prácu, a dokonca aj nadčasy daňovo zvýhodnené. "To isté potrebujeme z pohľadu sociálnej politiky aj na Slovensku,“ vysvetľuje Serles.

Od mája tohto roka sa na Slovensku zvýšia príplatky za prácu v noci a cez sviatok, či zavedú príplatky za prácu v sobotu a nedeľu. Príplatky za nočnú prácu stúpnu v dvoch etapách. Od 1. mája tohto roka sa pri nerizikovom zamestnaní príplatok za nočnú prácu zvýši zo súčasných 20 % na 30 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy a od 1. mája budúceho roka na konečných 40 % zo sumy minimálneho hodinového zárobku. V prípade rizikovej práce pôjde od mája tohto roka o zvýšenie z 20 % na 35 % a od 1. mája budúceho roka na 50 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy.

Novelou Zákonníka práce sa tiež zvýši príplatok za sviatok, a to z 50 % na 100 % priemerného zárobku zamestnanca. Príplatok za prácu v sobotu sa od mája tohto roka zavádza v sume 25 % minimálnej hodinovej mzdy a od mája budúceho roka stúpne na 50 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy. Vyššie príplatky budú mať zamestnanci aj za prácu v nedeľu. Od začiatku mája tohto roka tieto príplatky dosiahnu 50 % zo sumy hodinovej minimálnej mzdy a od mája budúceho roka už budú v sume minimálneho hodinového zárobku.

Spoločnosť Grant Thornton ponúka služby v oblasti auditu, daňového poradenstva, účtovníctva a mzdového účtovníctva. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva v Bratislave a v Prešove spolu cez 70 zamestnancov. K viac ako 700 jej klientom patria dôležité verejné a súkromné spoločnosti, ako aj viacero medzinárodných spoločností.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #mzda #Slovensko #príplatky