Jablká môžu chýbať, európske sklady sú poloprázdné

Minuloročná neúroda jabĺk v hlavných pestovateľských krajinách v Európe by sa mohla v lete prejaviť veľkým nedostatkom tohto ovocia v obchodoch.

13.03.2018 14:56
debata (3)

K začiatku februára bolo v Európe v skladoch len 2,4 milióna ton jabĺk, čo bolo medziročne o 1,1 milióna ton menej. Bola to najnižšia zásoba v Európe za posledných desať rokov. Upozorňujú na to českí ovocinári.

Česko je na jablkách z cudziny závislé, dovoz zaisťuje viac ako polovicu ich spotreby. Nízke zásoby sa odrazili v medziročnom zdraženie jabĺk v obchodoch o pätinu., uviedol predseda českej Ovocinárskej únie Martin Ludvík.

Súčasné vysoké ceny jabĺk zodpovedajú situácii na európskom trhu, kde ceny určujú hlavné pestovateľské krajiny ako Poľsko a Taliansko. Práve úroda v Poľsku, ktoré je najväčším pestovateľom jabĺk v Európe, bola zásadne postihnutá vlaňajšími jarnými mrazmi. Zásoba jabĺk v Poľsku vo februári predstavovala iba 660 000 ton, zatiaľ čo vlani bola 1,03 milióna ton. Podobne v Taliansku zásoba klesla na 680 000 ton z vlaňajších 1,14 milióna ton.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Česko #ovocie #jablko