J&T očakáva, že jej prípadný partner CEFC objasní, čo sa deje

Skupina CEFC musí do konca marca objasniť, čo sa deje okolo nej doma v Číne, inak padá dohoda o kúpe 50-% podielu v československej bankovej skupine J&T Finance Group za približne 25 miliárd Kč (982 miliónov eur).

14.03.2018 18:29
debata

Vyplýva to z vyhlásenia J&T pre české Hospodárske noviny (HN). Obchod, ktorý má byť druhou najväčšou investíciou CEFC mimo Číny, sa pritom slávnostne podpisoval za účasti čínskeho aj českého prezidenta.

Jaroslav Tvrdík, ktorý CEFC v Európe zastupuje, v utorok (13. 3.) večer na Twitteri zverejnil správu, ktorá vyznieva trochu inak. „J&T Finance Group súhlasila s predĺžením zmluvy o 50-% vstupe do 30. 9. 2018,“ napísal Tvrdík. Zároveň uviedol, že CEFC neplánuje predávať žiadne svoje aktíva v Česku a nemá žiadne dlhy po splatnosti.

CEFC má podľa čínskych médií problémy so zadĺžením a jej predseda predstavenstva sa dostal do centra pozornosti čínskych úradov.

České HN požiadali J&T o vyjadrenie. Hovorkyňa Monika Veselá síce povedala, že takáto predbežná dohoda existuje, ale zástupcovia J&T ju zatiaľ nepodpísali. „Stále platí, že s uzavretím dohody čakáme na oficiálne stanovisko a jasné vysvetlenie informácií z médií. Veríme, že informácie dostaneme v dohľadnej dobe, aby sme dokázali rozhodnúť o ďalšom smerovaní,“ uviedla Veselá. Zopakovala, že skupina nemá za CEFC žiadne záväzky po splatnosti a že o schopnosti Číňanov splatiť poskytnuté pôžičky nepochybuje.

Veselá však zároveň pripomenula, že aktuálne platná zmluva z marca 2016 o zvýšení podielu počíta maximálne s dátumom 31. marca 2018. Inak povedané: dovtedy musí byť obchod uzavretý, inak sa ruší. Problémom však je, že transakciu doteraz neschválila Česká národná banka (ČNB). Tá naopak ku koncu minulého roka žiadosť zamietla. Číňania podľa ČNB dostatočne nepreukázali pôvod väčšiny peňazí. Firma sa vtedy proti rozhodnutiu odvolala. ČNB ani CEFC nijako nekomentovali, či výsledok možno očakávať do konca mesiaca.

CEFC aj preto požiadala o predĺženie lehoty na dokončenie obchodu do konca septembra. Hovorkyňa J&T povedala pre české HN, že ak situácia okolo CEFC nebude do konca marca objasnená, J&T predĺženie lehoty nepodpíše, a očakáva, že v tom prípade sa obchod zruší.

Správy o finančných problémoch CEFC prichádzajú v čase, keď sa predseda predstavenstva Jie Ťien-ming, okrem iného oficiálny poradca českého prezidenta Miloša Zemana, dostal do centra pozornosti čínskych úradov. Čínske médiá písali o vyšetrovaní pre podozrenie z ekonomickej kriminality.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #J&T #CEFC