Gazprom chce zmluvy o plyne rušiť, Naftogaz ho vyzýva rešpektovať arbitráž

Ruský dodávateľ plynu Gazprom chce v najbližších dňoch začať rokovania s ukrajinskou štátnou energetickou spoločnosťou Naftogaz o ukončení zmlúv o dodávkach a tranzite plynu.

14.03.2018 18:43
debata (29)

Gazprom v stredu uviedol, že mu Naftogaz potvrdil pripravenosť začať rokovania. Naftogaz neskôr podľa agentúry Reuters oznámil, že od Gazpromu očakáva, že bude plniť tak zmluvné záväzky, ako aj tie, ktoré mu nariadil súd.

„Naftogaz a Gazprom sa stretnú, aby prerokovali stav vecí. Naftogaz nevidí potrebu rušenia kontraktov (a) očakáva, že Gazprom zavedie opatrenia nariadené arbitrážou,“ uviedol Naftogaz.

Ruská agentúra RIA Novosti v stredu napísala, že generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller na stretnutí s premiérom Dmitrijom Medvedevom vyhlásil, že Gazprom sa rozhodol ukončiť zmluvy po rozhodnutí arbitrážneho súdu v Štokholme, aby sa vyhol prípadným ďalším pokutám. Pokračovanie zmluvy by bolo pre Gazprom nerentabilné.

V roku 2009 podpísali Gazprom a Naftogaz dve zmluvy o plyne. Jedna sa týkala dodávok ruského plynu pre Ukrajinu a druhá tranzitu ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny. Obe zmluvy sú platné do 31. decembra 2019.

Od roku 2012 však Naftogaz prestal odoberať dohodnutý objem plynu a od novembra 2015 Kyjev ruský plyn nekupuje vôbec. Nahradil ho plynom, ktorý získava v rámci spätného toku z Európy. V roku 2014 začali firmy súdne spory ohľadom oboch zmlúv.

O zmluve o dodávkach arbitrážny súd v Štokholme rozhodoval vlani v decembri. Nariadil Naftogazu doplatiť Gazpromu za dodávky plynu z rokov 2013 a 2014 a uznal platnosť klauzuly take-or-pay. Tá zaväzuje odberateľa na platenie aj v prípade, že neodoberie plyn v zmluvne predpokladanom objeme. Súd ale výrazne znížil povinný ročný objem nákupov plynu od Gazpromu.

Tento rok vo februári potom súd pri zmluve o tranzite plynu nariadil Gazpromu, že má doplatiť Naftogazu 4,7 miliardy USD za tranzit, po odpočítaní záväzku z predchádzajúceho sporu tak Gazprom dlhuje Naftogazu 2,56 miliardy USD.

Gazprom s rozhodnutím arbitráže nesúhlasí a chce sa odvolať. Súčasne oznámil Ukrajine, že má záujem zmluvy vypovedať.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz