Ľudí hľadá každá tretia firma

Domáci trh práce čaká jeden z najmasívnejších náborov zamestnancov. Pre neprestajne rastúce objednávky plánuje v najbližších troch mesiacoch prijať ľudí každá tretia veľká firma. Miera evidovanej nezamestnanosti preto pravdepodobne už koncom tohto roka klesne na úroveň piatich percent.

15.03.2018 14:00
práca, sklad, skladník, Foto:
Najväčší záujem o nových zamestnancov majú firmy pôsobiace v logistike, elektrotechnike a strojárstve, ktoré sú prepojené s automobilovým priemyslom.
debata (2)

„Z prieskumu ManpowerGroup Čistý index trhu práce na 2. štvrťrok 2018 vyplýva, že 29 percent zamestnávateľov vo veľkých podnikoch s viac než 250 zamestnancami plánuje v nasledujúcich troch mesiacoch naberať nových zamestnancov. Najväčší dopyt vidíme predovšetkým v odvetviach spojených s automobilovým priemyslom, ako je strojárstvo, elektrotechnika a logistika,“ povedala Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika. V priebehu tohto roka napríklad plánuje 500 nových pracovných miest vytvoriť Volkswagen Slovakia.

O niečo menšie náborové plány majú menšie a stredné firmy. V prípade stredných podnikov s 50 až 249 zamestnancami plánuje nových ľudí najať približne každá desiata firma. Pri malých podnikoch s maximálne 50 zamestnancami plánuje nábor každý dvadsiaty zamestnávateľ.

Aktuálne prostredníctvom inzerátov hľadá 5 až 9 zamestnancov spoločnosť Showtacle. „Na pohovoroch preveríme uchádzačov z teoretických vedomostí napríklad z angličtiny a potom im v rámci praktickej časti dáme niečo zaletovať. Konkrétne požiadavky vždy závisia od konkrétnej pozície a v porovnaní s minulosťou sa nám hlási oveľa menej ľudí,“ uviedol zamestnanec spoločnosti Showtacle Michal Pokľuda.

Šanca na radikálnejšie zvyšovanie miezd

Čoraz viac firiem láka ľudí aj na vyššie mzdy a v okolí hlavného mesta sú aj pri robotníckych pozíciách bežne ponúkané platy vo výške 1¤000 eur v hrubom. Aktuálne o 10-percentnom zvyšovaní miezd rokujú aj odbory v Kia Motors Slovakia. „Zamestnávateľ urobil čiastočné ústupky, a preto už túto nedeľu máme spoločnú konferenciu. Viete, u nás to funguje tak, že na desať zamestnancov pripadá jeden zástupca, ktorý má právo vyjadriť sa k zamestnávateľom navrhovanému rastu platov a potom odhlasujeme našu spoločnú odpoveď,“ povedal šéf odborov Kia Motors Slovakia Miroslav Chládek. Ten vidí pozitíva napríklad v tom, že vedenie firmy už nenavrhuje zavedenie konta pracovného času, ktoré v žilinskej automobilke nefungovalo ani v časoch krízy.

Automobilka ponúkla zamestnancom viacero variantov zvyšovania platov. V prvej alternatíve sa počíta v najbližších 3 rokoch s každoročným priemerným zvyšovaním mzdy o 62 eur. Zároveň sa má zvýšiť aj príplatok za prácu v noci a v roku 2020 sa zavedie úplne nový príplatok za popoludňajšiu zmenu. Po započítaní bonusov tento model zamestnancom v najrozšírenejšej tarifnej triede každý rok zvýši plat o 90 eur.

Druhá alternatíva počíta len s dvojročnou platnosťou kolektívnej zmluvy. V tomto variante sa počíta s mierne nižším zvyšovaním miezd v priemere o 60 eur a rovnako ako v prvom variante zostane zachované zvyšovanie nočných príplatkov. „Po započítaní ostatných bonusov by sa priemerná mzda v najpočetnejšej tarife zvýšila o 87,60 eura v tomto aj v budúcom roku,“ priblížil Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia.

Roboty spôsobia rast pracovných miest

Aktuálne je na Slovensku evidovaná miera nezamestnanosti vo výške 5,88 percenta. Z úradov práce do zamestnania môže zastúpiť 163-tisíc ľudí. Zároveň podniky nevedia prostredníctvom úradov práce obsadiť viac ako 78-tisíc voľných pracovných miest. Okrem náborov ľudí v cudzine sa čoraz viac domácich firiem nedostatok zamestnancov snaží riešiť nasadzovaním robotov, ktoré sa presadzujú nielen v priemyselnej výrobe, ale aj na účtovníckych a prekladateľských pozíciách.

V bežnom živote je vplyv čoraz väčšej automatizácie vidieť v nasadzovaní automatických pokladníc, ktoré v čoraz viac predajniach potravín nahrádzajú pokladníkov. Napriek tomu väčšina firiem po celom svete počíta v najbližších rokoch s tým, že prichádzajúca automatizácia v konečnom dôsledku nepovedie k rušeniu, ale tvorbe nových pracovných miest. S takýmto scenárom v najbližších dvoch až troch rokoch počíta až 80 percent slovenských zamestnávateľov.

„Zavádzanie automatizácie do výroby má rôzne vplyvy a nemusí nutne znamenať prepustenie. Niektoré firmy zavádzaním robotov zvyšujú kapacitu výroby, ale nenahradzujú nimi súčasných zamestnancov. Dokonca môžu aj počty zamestnancov zvyšovať v dôsledku potreby nových ľudí na obsluhu a údržbu strojov. Zatiaľ vo výrobe na Slovensku skôr prevláda trend nárastu počtu kvalifikovaných pracovníkov bez toho, že by dochádzalo k znižovaniu počtu robotníkov,“ povedala Zuzana Rumiz, riaditeľka ManpowerGroup Slovenská republika.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #trh práce