Brusel zatiaľ nebude regulovať zdieľanú ekonomiku

Európska komisia sa v súčasnosti rozhodla ešte nezasiahnuť priamo do regulácie zdieľanej ekonomiky. TASR to povedala ekonomická radkyňa Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR Lívia Vašáková počas medzinárodnej konferencie Share.Techsummit.

15.03.2018 15:42
debata

Existuje smernica o e-commerce, o službách, ktorá určitým spôsobom zasahuje do zdieľanej ekonomiky, dodala. "Naším zámerom je korektná implementácia týchto smerníc predtým, ako by sme navrhli niečo iné,“ priblížila.

Druhým dôvodom podľa nej je, že je to relatívne nové odvetvie. EK ho nechce reguláciou negatívne ovplyvniť a zároveň je ťažké regulovať segment, ktorý sa rýchlo rozvíja.

Vašáková zdôraznila, že EK podporuje zdieľanú ekonomiku. Ak sa bude rozvíjať zodpovedným spôsobom, má veľký potenciál podporiť rast a zamestnanosť. V roku 2015 bol obrat v tomto odvetví 28 miliárd eur a vzniklo 200.000 nových pracovných miest. Pripomenula, že v roku 2016 vydala EK oznámenie, v ktorom zhrnula svoj postoj k nej, zamerala sa na ochranu spotrebiteľa, zodpovednosť za škodu či zdaňovanie.

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) ocenil vysoký ročný obrat v rámci zdieľanej ekonomiky v Európskej únii a časté využívanie jej služieb medzi občanmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #zdieľaná ekonomika