Česká ekonomika sa prehrieva

Česká ekonomika sa prehrieva, tvrdí guvernér Českej národnej banky (ČNB) Jiří Rusnok. Jej aktuálna expanzia je vyššia, než je jej rastový potenciál, varoval Rusnok na stretnutí s podnikateľmi v Liberci.

16.03.2018 09:27
debata

Konjunkturálna situácia je podľa neho „mimoriadne priaznivá“. „Nachádzame sa na vrchole hospodárskeho cyklu. Rastieme nad potenciál, ktorý pre českú ekonomiku odhadujeme na zhruba 3 %. Vlani sme však vzrástli o 4,5 % a tento rok asi o 3,5 %,“ povedal guvernér ČNB. Tempo expanzie českej ekonomiky by malo zostať nad tromi percentami aj v roku 2019.

Dôsledkom tohto vývoja sú nerovnováhy, z ktorých najviditeľnejšia je nerovnováha na trhu práce, kde je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Vo februári klesla miera nezamestnanosti v Česku na 3,7 %, čo bolo februárové historické minimum.

Rusnok v tejto súvislosti varoval, že vysoké tempo rastu miezd v dôsledku nedostatku pracovnej sily nie je v dlhodobom horizonte udržateľné. Aktuálne síce ešte dokáže rast produktivity práce držať krok so zvyšovaním produktivity, ale aj to má svoje limity.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB