Japonské firmy chcú, aby sa dohoda EÚ a Japonska vzťahovala aj na Britániu

Japonské spoločnosti požadujú, aby sa obchodná dohoda medzi Európskou úniou (EÚ) a Japonskom vzťahovala aj na Spojené kráľovstvo počas prechodného obdobia. Uvádza sa v spoločnom vyhlásení Japonskej obchodnej rady v Európe (JBCE) a Keidanren, federácie japonských podnikov.

17.03.2018 18:40
debata (3)

Popredné japonské firmy žiadajú, aby sa nová dohoda o voľnom obchode medzi treťou najväčšou svetovou ekonomikou a EÚ vzťahovala aj na Britániu počas dvojročného prechodného obdobia po jej vystúpení z európskeho bloku. Okrem toho vyzývajú obe strany, aby si udržali čo najtesnejšie väzby aj po skončení tohto obdobia.

Japonsko sa v zásade už dohodlo na obchodnej zmluve s EÚ, ale ešte nenadobudla platnosť.

„Ak dohoda o hospodárskom partnerstve medzi EÚ a Japonskom vstúpi do platnosti pred brexitom, vyzývame EÚ, Veľkú Britániu a Japonsko, aby prijali potrebné opatrenia a aby všetky strany, vrátane Spojeného kráľovstva, profitovali z dohody a počas celého prechodného obdobia,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Dohoda je najväčšou obchodnou zmluvou EÚ a prichádza v čase, keď politika amerického prezidenta Donalda Trumpa predstavuje najväčšiu výzvu pre globálny obchod od skončenia druhej svetovej vojny. Podľa návrhu dohody EÚ postupne zruší svoje 10-% dovozné clo na automobily z Japonska, zatiaľ čo japonská vláda umožní prístup širšej škály európskych potravín na svoj trh.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Japonsko #obchodná dohoda